Galerie foto! Parada fanfarelor, duminică, pe străzile orașului

parada fanfarelor-21Sunet de fanfară și costume populare din toate colțurile județului, dar și din afară. De asta au avut parte, pe străzile centrale ale orașului, botoșănenii care au ieșit, duminică dimineață din casă sau care, curioși, au privit spectacolul folcloric de la ferestre sau balcoane.

Pentru al 9-lea an consecutiv, fanfare din județ dar și de la Iași și Suceava, mai puține decât în anii trecuți, au făcut o adevărată demonstrație de muzică folclorică pe străzile orașului.

Potrivit directorului Centrului de Creație, Aurel Melniciuc, au fost fost prezente, anul acesta doar șase formații în parada fanfareleloor care s-a finalizat cu spectacolul lor pe scena amplasată pe pietonalul Unirii. Cândești, Vorona, Mileanca, Hudești au fost localitățile de unde au venit cei care mai țin la tradiția fanfarelor.

Interesant este faptul că mulți dintre cei care fac parte din acesta ansambluri sunt tineri, la parada fanfarelor-5fel ca în cazul fanfarei de la Cândești unde cel mai mic are 14 ani, iar cel mai mare 20 de ani. Aici, fanfara numită Florile Bucovinei a fost înființată în anul 2008 printr-un proiect finanțat în cadrul unui program Phare.

Comuna Cândești,  n-a mai avut o fanfara din anii ’80 de când s-a destrămat primul grup de acest fel de acolo. Traseul, și acesta mult mai scurt, determinat și de căldura excesivă din această zi,  pe care s-au deplasat fanfarele la Botoșani a fost Piața Revoluției – Casa Sindicatelor – Piața Centrală – Direcția Muncii – Pietonalulu Unirii.

Trebuie precizat că celebrul cântec „Valurile Dunării”, compus de Iosiv Ivanovici și prezentat la Expoziția Universală ca piesă pentru fanfară în anul 1989 s-a bucurat de un enorm succes, ba acreditându-se ideeea ca această compoziție ar aparține celebrei familii vieneze Strauss. S-a demosntrat ulterior că este vorba despre o creație românească a timișoreanului, stabilit în Galați., Iosif Ivanovici. Până astăzi, piesa a cunoscut numeroase versiuni interpretative, dintre care nu poate fi omisă cea a renumitului cîntăreț american, Andy Williams.

 

 

a fost scris inițial ca muzica de fanfară, apreciat astfel la Paris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *