Cioban, condamnat după un accident cu două maşini avariate şi 20 de oi moarte

oi in stradaUn cioban din satul Bătrâneşti, comuna Gorbăneşti, a fost condamnat de judecători după ce a scăpat oile în drum, provocând un accident rutier.

Condamnarea este cu totul inedită, în condiţiile în care în accident au fost implicate două maşini. Evenimentul rutier s-a întâmplat în data de 29 noiembrie 2009, când Viorel Palade, de 63 de ani, s-a dus împreună cu un consătean în satul Cacica din judeţul Suceava să cumpere o turmă de 50 de oi.

like facebookA plătit un camion să le transporte, iar la întoarcere, în localitatea Dărmăneşti, a descoperit că mai multe oi se sufocase şi a decis să le transporte în două curse.

A coborât 27 de oi, iar restul transportului şi-a văzut de drum. În timp ce aştepta camionul să se întoarcă, o oaie a sărit în drum. Oaia rătăcită a fost izbită de un autoturism Opel Zafira, iar celelalte oi, speriate de zgomot, au sărit, la rândul lor, în drum.

O a doua maşină, care venea din spate, un Renault Clio, nu a putut frâna la timp şi a izbit prima maşină pe care a răsturnat-o în şanţ şi a călcat 20 oi. În Opel, o pasageră, Elena Maxim, şi-a fracturat mâna în urma impactului.

Iniţial, ciobanul a fost condamnat de Judecătoria Suceava la 500 de lei amendă penală pentru vătămare corporală din culpă, însă Tribunalul Suceava a înlăturat amendat şi l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe cioban. Judecătorii au reţinut că în cazul accidentului, 80% din vină îi aparţine ciobanului pentru că nu şi-a luat măsuri de singuranţă la deplasarea cu animalele.  Viorel Palade a mai fost pus la plata a 21.600 de lei daune materiale, 4000 de lei daune morale şi 2.800 de lei cheltuieli de judecată.

Ciobanul botoşănean a atacat decizia judecătorilor suceveni la CEDO menţionând că el a fost găsit singurul vinovat şi pe deasupra a rămas şi fără oi după ce au fost omorâte în accident. Acesta a invocat discrimiarea şi o judecată echitabilă.

” Faptul că autoturismul Renault circula cu o viteză excesivă fără a păstra o distanţă corespunzătoare faţă de autoturismul din faţa sa nu îmi poate fi imputată mie, care pe lângă faptul că mi-au fost ucise 20 de oi, sunt găsit unic vinovat de producerea accidentului. Este o discriminare pentru că anchetatorii au dat interpretări diferite evenimentelor ce au avut loc la data de 29 noiembrie 2009. Cercetările au fost îndreptate iniţial împotriva şoferului autoturismului Renault, fiind început urmărirea penală, însă cu toate acestea doar eu am fost trimis în judecată, acest învinuit fiind scos”, se arată în cererea trimisă la CEDO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *