Patronul fabricii Electrocontact trimis în judecată de DNA alături de judecători şi avocaţi

electrocontact botosaniGabriel Chiriac,patronul societăţii Electrocontact a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare de bani. Alături de acest în dosar mai sunt patru judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, un şofer al instituţiei şi doi avocaţi din Baroul Bucureşti.

Omul de afaceri Gabriel Chiriac este acuzat că trimitea judecătoarele de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vacanţe pentru a beneficia de sentințe favorabile în cazul firmelor pe care le controla. Acesta deţine o vilă în capitala Franţei, oferea plimbări la Paris judecătoarelor Gabriela Bârsan (acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii), dar şi Iuliana Puşoiu, care este acuzată de luare de mită şi uz de fals.

Din actele de la dosar reiese că în perioada februarie 2010– mai 2011, avocaţii Gherbovan şi omul de afaceri Gabriel Chiriac ar fi oferit judecătoarelor Puşoiu şi Bîrsan de la Curtea Supremă mai multe foloase, sub forma achitării unor petreceri la restaurante din Paris şi Bucureşti, dar şi excursii în străinătate, deplasări cu avionul, şi cadouri foarte scumpe (poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă), în schimbul facilitării ori soluţionării favorabile a unor cauze aflate pe rolul Curţii, Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

like facebook„În timpul instrumentării acestui dosar, inculpatul Pandrea Anton, după ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corbu Corina, le-a anunţat pe inculpatele Puşoiu Iuliana, Gherbovan Silinescu Claudia şi Bîrsan Gabriela Victoria că formează obiect al măsurilor de interceptare. Unele dintre societăţile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul Curţii, secţia de contencios administrativ şi fiscal, diverse litigii în perioada 2010 – 2011. Avocaţii Gherbovan Silinescu Radu şi Gherbovan Silinescu Claudia au asigurat asistenţă, reprezentare şi consultanţă juridică pentru societăţi comerciale aparţinând omului de afaceri Chiriac Gabriel”, arată anchetatorii, citaţi de Adevărul.

Mai exact, procurorii susţin că în perioada 2010 – mai 2011, avocata Gherbovan împreună cu omul de afaceri Gabriel Chiriac i-ar fi oferit judecătoarei Gabriela Bîrsan o petrecere la Paris, la Moulin Rouge, punându-i la dispoziţie şi un apartament în capitala Franţei, format din două camere, pentru o perioadă de 2 luni în cursul anului 2010 pentru fiul judecătoarei. În plus, apărătorul Gherbovan i-a oferit judecătoarei o poşetă şi pantofi confecţionaţi de o renumită casă de modă.

Toate acestea în schimbul influenţei pe care magistratul a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor desemnaţi în compunerea completului învestit cu soluţionarea dosarului nr. 3509/2/2008 al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii Supreme, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă societăţii la care acţionar era omul de afaceri.

Mai precis, „interesul cumpărătorilor de influenţă în soluţionarea favorabilă a recursului pe care societatea comercială l-a declarat în dosarul nr.3509/2/2008 a fost determinat de faptul că autoritatea fiscală i-a imputat societăţii respective suma de 1.289.797,68 lei, iar prin sentinţa civilă nr.3138/2010 a Curţii de Apel Bucureşti a fost respinsă contestaţia pe care a formulat-o. Soluţionarea favorabilă a recursului declarat de societatea aparţinând lui Chiriac Gabriel, în dosarul nr.3509/2/2008, prin intermediul traficului de influenţă al judecătoarei Bîrsan Gabriela Victoria, procura acestuia un avantaj patrimonial, constând în suma de 1.289.797,68 lei imputată de autorităţile fiscale, pe care, astfel, nu ar mai fi achitat-o”, spun procurorii.

La rândul ei, pe 18 februarie 2010, magistratul Iuliana Puşoiu a făcut parte din completul de judecată al Curţii Supreme care a judecat un dosar care avea ca obiect recursul declarat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care intimata era o societate comercială a fost reprezentată de către avocatul Gherbovan.

„Ulterior soluţionării acestui dosar de către completul de judecată din care a făcut parte judecătoarea Puşoiu, aceasta i-a pretins avocatului Gherbovan Silinescu Radu, prin intermediul soţiei acestuia, avocata Gherbovan Silinescu Claudia, organizarea petrecerii de ziua sa. Gherbovan Silinescu Radu a dat curs solicitării judecătoarei Puşoiu Iuliana, transmisă prin intermediul soţiei sale Gherbovan Silinescu Claudia, organizându-i şi achitându-i acesteia, la data de 13.02.2011, costul petrecerii de la un restaurant din Bucureşti”, spun anchetatorii.

Tot în 2010, Iuliana Puşoiu a mai primit şi o excursie în Malaezia imediat după un alt proces în care unul dintre apărători era Radu Gherbovan. „Banii folosiţi pentru achitarea excursiei judecătoarei Puşoiu Iuliana în Malaezia au provenit de la o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac Gabriel care, la solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, a transferat suma de 51.917,56 lei (1860 euro) în contul societăţii de avocatură Gherbovan/Silinescu. La solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, suma de bani necesară plăţii excursiei a fost ridicată de Gherbovan Silinescu Radu care a achitat costul excursiei judecătoarei Puşoiu Iuliana. Pentru a împiedica identificarea destinaţiei sumei oferite cu titlu de mită, la solicitarea şi cu sprijinul soţilor Gherbovan Silinescu, omul de afaceri Chiriac Gabriel prin intermediul societăţii comerciale, a încheiat un ,,contract de asistenţă juridică” fictiv”, mai arată anchetatorii.

În plus, disimularea primirii foloaselor necuvenite de către magistrat sub forma achitării excursiei în Malaezia, a fost realizată de avocatul Gherbovan prin instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Acesta i-a solicitat agentei de turism să întocmească factura fiscală din 30.04.2011 prin care a stornat contravaloarea biletului de avion şi, în cadrul aceleiaşi operaţiuni de disimulare, suma stornată de 1860 euro a figurat ca fiind restituită avocatului Gherbovan Silinescu Radu. În aceeaşi zi, a fost întocmită factura fiscală din 30.04.2011 pe numele numitei Puşoiu Iuliana pentru suma de 1860 euro”, explică procurorii. Judecătorul Pandrea „a dat din casă”

În timpul instrumentării dosarului, anchetatorii au avut surpriza să afle că magistratul Anton Pandrea după ce a admis cererea procurorilor DNA şi a autorizat interceptarea comunicaţiilor judecătoarelor Bîrsan, Puşoiu şi a avocatei Gherbovan i-a divulgat judecătoarei Corina Corbu că prietena ei, avocata Gherbovan, „este interceptată”.

Judecătoarea Corbu Corina Alina, la rândul său, a înlesnit aflarea, de către judecătoarele Bîrsan Gabriela Victoria, Puşoiu Iuliana şi de către avocata Gherbovan Silinescu Claudia, a acestui fapt. La data de 18 octombrie 2011, cu ocazia audierii sale ca martor, Ionescu Florian, şofer la Curtea Supremă, a susţinut o versiune nereală a faptelor referitoare la achiziţionarea unor bilete de avion pentru Bîrsan Gabriela Victoria. Ulterior, în zilele de 9 octombrie 2012 şi 10 septembrie 2012, aceasta a prezentat o altă versiune, care s-a dovedit la fel de neadevărată. În acest dosar procurorii au pus sechestru asigurator atât pe unele bunuri ale avocaţilor Gherbovan şi ale omului de afaceri Gabriel Chiriac cât şi pe bunuri ale judecătoarelor Puşoiu şi Bârsan.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com