Preot din Botoşani trimis în judecată pentru conducerea unei reţele de contrabandă cu ţigări

mascat contrabanda tigari botosani6Un preot, din localitatea Cândeşti, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de coordonarea unei reţele de contrabandişti cu ţigări. Dumitru Horga era ajutat de dascălul Dumitru Daniel Sofronie, Bogdan Iulian Horga, fiul său şi alţi 31 de membri printre care poliţişti de frontieră şi vameşi de la punctul de trecere al frontierei Siret.

like facebookPotrivit anchetatorilor, în perioada 19.08.2008 – 03.03.2009, grupul infracțional acționa după regulile convenite între funcționarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, își încălcau atribuțiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantități de țigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul și județul Botoșani, dar și în jud. Suceava.
La fiecare intrare în țară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliției de frontieră care era de serviciu și se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei.
Fiecare transport s-a efectuat pe baza informațiilor furnizate de inculpatul Fediuc Nelu, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret (acesta avea prerogativa de serviciu de a aproba planificările și inclusiv componența turelor de serviciu).
Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de țigări de proveniență ucrainiană ( 286.240 + 12.000 – din data de 11.12.2008, sens în care au efectuat un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, jud. Suceava.

Ca urmare a activității infracționale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei.

„În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea inculpaților, în solidar, până la concurența sumei de 1.581.302 lei. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din parte SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al DNA.

One thought on “Preot din Botoşani trimis în judecată pentru conducerea unei reţele de contrabandă cu ţigări

  1. Li se infunda rau, impreuna cu Fediuc. Dascalul este Ciornenchi. Sofronie este locotenentul nr. 1 al popii care nu are servici si si-a facut vila. Oricum, prejudiciul scris in articol nu-i nici 1% din cel real. Nume sonore din Bt si SV i-au ajutat. DNA ar trebui sa intensifice cautarile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *