Uniunea Europeană ar putea imputa Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani trei milioane de euro.
Banii au fost incasaţi de instituţie prin programele PHARE şi TACIS pentru deschiderea unui punct vamal la Rădăuţi Prut. Proiectul pentru obţinerea fondurilor pe baza unui protocol guvernamental intre Romania şi Moldova prevedea reconstrucţia podului Rădăuţi Prut – Lipcani, dărimat in al Doilea Război Mondial.
In plus, partea romană trebuia să construiască 1,3 kilometri de drum pe teritoriul comunei Rădăuţi Prut. Deşi construcţia a fost finalizată la sfirşitul anului 2006, podul Lipcani-Rădăuţi Prut nu este funcţional, intrucit in această zonă nu există un punct vamal moldo-roman, pentru că botoşănenii nu au reuşit să realizeze construcţiile, deşi partea moldoveană a finalizat toate lucrările necesare. Astfel, investiţia de 11 milioane de euro făcută in reconstrucţia podului nu poate fi valorificată. Aceasta pentru că vechiul CJ nu a fost capabil să atragă de la Guvern fondurile necesare pentru realizarea completă a investiţiei, potrivit solicitărilor trimise către centru, in jur de 35 milioane de lei. Nici noul CJ nu se gindeşte prea mult la această problemă, mai ales că noua vamă ar fi situată pe o zonă inundabilă şi probabil ar trebui mutată, iar banii pentru construirea clădirilor nu sunt asiguraţi.
O incercare de a face această vamă funcţională s-a făcut totuşi. Cu prilejul vizitei ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, s-a lansat posibilitatea ca punctul vamal să fie amenajat in clădirea Primăriei, după ce satul va fi strămutat. "Guvernul va trebui să decidă ce este de făcut acolo, pentru că investiţia s-a făcut condiţionat pentru vamă. Dacă nu se construieşte vama, trebuie daţi banii inapoi la UE", a declarat Florin Ţurcanu, vicepreşedinte al CJ.