Un botoşănean, mâna dreaptă a lui Ceauşescu, s-a stins din viaţă

Emil Bobu
Emil Bobu

Unul dintre cei mai importanţi oameni ai regimului comunist, care s-a născut la Botoşani, s-a stins din viaţă. Fostul secretar al Comitetului Centrul al Partidului Comunist Român (PCR), Emil Bobu, a murit, sâmbăt, la vârsta de 87 de ani, la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă. El a suferit un infarct, urmat de un accident vascular cerebral.

like facebookNăscut la Vârfu Câmpului, Bobu a fost mâna dreaptă a liderului comunist Nicolae Ceauşescu. A ocupat, din 1970, funcţia de consilier al lui Ceauşescu, iar între 1973 și 1975 a fost ministru de Interne. Ulterior, între 1980 şi 1982, a fost vice- premier, iar din 1982 până la Revoluţie a fost  secretar al Comitetului Central al PCR.

Bobu se afla în elicopter cu familie Elena şi Nicolae Ceauşescu care, în decembrie 1989, pe fondul ieşirii în stradă a populaţiei, a fugit din Bucureşti.

El a fost reţinut la Găeşti, fiind condamnat, la scurt timp, la detenţie pe viaţă, în baza unei decizii a Tribunalului Militar.  După câteva luni, Curtea Supremă de Justiţie schimbă pedeapsa la zece ani de închisoare pentru complicitate la omor deosebit de grav.

După şapte ani de  închisoare, el a fost pus în libertate, ducând o viaţă discretă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *