2.103 de copii botoşăneni au ambii părinţi plecaţi la muncă in străinătate. Acestora li se adaugă 2.402 elevi care au doar un părinte peste hotare. Situaţia nu este finală deoarece include datele transmise de 150 de unităţi din cele 165 cu personalitate juridică din judeţ. Daniela Biolan, inspector şcolar general adjunct, declară că aceste date se modifică periodic, deoarece unii botoşăneni revin in ţară, iar alţii se hotărăsc să plece. Situaţia realizată in baza raportărilor unităţilor de invăţămint este, insă, diferită de cea transmisă de primăriile din judeţ. O centralizare realizată recent la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, indica faptul că 2.034 copii au un părinte plecat la muncă, iar 1.259 au ambii părinţi plecaţi.
Datele trimise de şcoli la Inspectoratul Şcolar Judeţean au fost centralizate şi transmise Ministerului Educaţiei. Ministerul a solicitat inclusiv numele persoanelor in grija cărora se află copiii. De cele mai multe ori, părinţii care pleacă impreună in străinătate işi lasă copiii in grija bunicilor sau altor rude.
Centru de zi pentru copiii rămaşi singuri acasă
Strategia naţională in domeniul protecţiei drepturilor copilului, aprobată recent de Guvern, prevede că in categoria grupurilor vulnerabile care trebuie să beneficieze de o atenţie deosebită din partea instituţiilor statului intră şi copiii care au părinţi aflaţi la muncă in străinătate. Pină la implementarea acestei strategii, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) se lucrează la un proiect care vizează infiinţarea unui centru de zi pentru aceşti copii. Potrivit celor precizate de Angela Curelariu, directorul DGASPC, in aceste zile va fi semnat un parteneriat cu Primăria Botoşani, municipalitatea urmind să asigure o cotă parte care se va adăuga la finanţarea europeană atrasă prin proiect. Angela Curelariu a mai precizat că acest centru de zi va funcţiona in zona Centrului de Primire a Minorului in Regim de Urgenţă.