Seara de folk cu mulți copii și un recital live cu Vasile Mardare la Săveni

seri melancolice - ania bunduc 7 aniPrima seară a festivalului Seri Melancolice Eminesciene s-a încheiat. 21 de concurenți s-au întrecut pentru a impresiona juriul festivalului format din omul de radio Mihai Cosmin Popescu, cantautorul Emeric Imre și profesorul Ludvic Schibinschi. Evenimentul a avut loc la clubul copiilor din orașul Săveni, de altfel primăria din localitate a finanțat o parte din maifestarea ajunsă, anul acesta, la cea de-a V-a ediție.

Cam jumătate dintre concurenții Secțiunii Individual, care a avut loc, vineri, au fost copii cu vîrste de pînă în 9 ani, festivalul fiind la ora actuală singurul de folk care se adresează și copiilor.

Dintre cei mai mici s-au remarcat dorohoianca Petra Cosma de 9 ani din Dorohoi cu celebrul cântec lansat de Tatiana Stepa „Copaci fără pădure” sau Bunduc Ania de 7 ani din Rm Sărat care a stârnit zâmbete și aplauze pentru interpretare pieselor „Floare de Colț” de la Ducu Bertzi și „Somnoroase păsărele”. De altfel, concurenții care vor să intre în cursa pentru trofeul Mihai Eminescu, în valoare de 2500 lei, trebuie să cânte o piesă pe versurile poetului nepereche.

Un concurent din Dorohoi Andrei Câșlariu, a cântat chiar ambele piese pe versurile lui Eminescu, respectiv „Și dacă” și „Prin nopți tăcute”, la  final fiind întrebat de președintele juriului Mihai Cosmin Popescu de vîrsta pe care o are, vizibil plăcut impresionat de prestația tînărului.

O concurentă trimisă să studieze google pentru a afla cine este Grigore Vieru

Nu au lipsit nici momentele mai puțin plăcute, unul dintre acestea fiind înregistrat de o tânără din Botoșani, Iuliana Popa, care după ce a terminat de cântat cele două piese,  nu a știut să spună cine este Grigore Vieru.

Adolescenta a fost întrebată de unul dintre membrii juriului dacă știe ale cui sunt versurile piesei „Pentru ea”, interpreta de ea în concurs și ea a spus: Ion Aldea Teodorovici, doar că acesta este compozitorul, fapt pentru care același membru al juriului a întrebat-o pe concurentă cine este Grigore Vieru, iar aceasta a dat timid din umeri în sensul că nu știe.

Situația a fost salvată de prezentatoarea festivalului, actrița Petronela Chiribuță, care a spus că este timp să învățăm la orice vârstă și a trimis-o pe tânăra concurentă să se informeze despre poetul basarabean de pe google.

Seara s-a încheiat cu un mini recital al cîștigătorului trofeului de anul trecut, Cosmin Mariciuc din Săveni și cantautorul Vasile Mardare, carea cîntat atât piese de pe noul album „Anii cei mai frumoși”, cât și din perioada anului 1996, cînd chiar el a spus a fost cea mai prolifică perioada pentru cantautorii care s-au lăsat inspirați de versurile lui Adrian Păunescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *