Manuela Zarug: „Există la ora actuală pericolul să ne închidem afacerile…”

manuela zarugManuela Zarug, prezentă vineri la ședința comisiei de dialog social de la Instituția Prefectului, în calitate de reprezentant al Patronatului Român, a atras atenția asupra unei probleme extrem de importante în privința industriei confecțiilor. Aceasta a spus că există riscul falimentării acestei industri și nu din lipsa comenzilor, ci a personalului de care au nevoie fabricile înm domeniu.

La Botoșani există foarte multe fabrici în domeniu textil, avem și un liceu textil și cu toate acestea orașul nu reușește să asigure personal pentru febricile de confecții. Există un pericol ca și această industrie să se închidă în următorii ani, nu pentru că nu avem comenzi, ci pentru că nu avem forță de muncă”, a spsu Manuela Zarug, om de afaceri. Aceasta a propus introducerea unor burse de studii acordare tinerilor cu condiția încadrării la firma care le acordă aceste stimulente.

„Am putea să-i stimulăm pe acești tineri cu niște burse de studiu , dar cu obligația să vină să lucreze apoi pentru noi. Dacă nu investim în forța de muncă, în viitor vom fi în pericolul de a ne închide afacerile pentru că nu vom mai avea cu cine lucra”, a mai sous Manuela Zarug.

Afirmațiile au fost făcute în ședința comisiei de dialog social la care au fost prezenți și ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea și Ciprian Dragomir, inspector general de stat Inspecția Muncii.

10 thoughts on “Manuela Zarug: „Există la ora actuală pericolul să ne închidem afacerile…”

  1. Nu ai forta de munca mamaie ? Pai uite un sfat moca de la mine. Si baga de seama, am rude ce lucreaza in aceasta industrie, in vreo trei fabrici din Botosani, as aca stiu ce vorbesc. In momentul de fata, au intre 800 – 900 ron plus bonuri de masa. Lucreaza vara in cald, iarna in frig, stau in picioare cate 10 ore, sunt contabilizate daca stau mai mult de 5 minute la buda. Asta in timp ce alte coropisnite, amante sau slugi de-ale sefilor primesc 4000 ron. Asa ca uite sfatul meu mamaie : fa-le leafa de macar 1500 ron lunar, da-le cate o apa din cand in cand, nu mai zbiera la ele de parca ar fi ultimii oameni si ai sa vezi ca o sa ai oameni. Chiar mai mult decat ai dori. Dar daca sunteti neam de traista, normal sa nu aveti oameni. Eu am sfatuit o ruda, iesit fratilor 400 de femei din tura si stati in fata fabricii. Trei zile daca protesteaza asa, o sa va schimbati atitudinea. Pestele de la cap se-mpute!

  2. Bravo Diana .Ai mare dreptate se comporta cu angajatii ca un ,,mosier ,desi suntem in anul 2014 .SI ea si Serdiuc sunt ceva ce nu se poate descrie in cuvinte . Am o cunostiinta care a lesinat de oboseala pe linie ,si nici nu le-a intresat .Tot colegile au ajutato.Se bazeza pe faptul ca nu e de lucru in Botosani si isi bate joc de sarmanele femei .Dar dumnezeu nu bate cu parul……

  3. Mare adevar…sunt destui cu mintea ingusta care sunt pe posturi de conducere…apropo de lesinat..mai e una care se crede stapana pe mosie in halat galben(cica e sefa la c.t.c.)….(acolo unde se fac carucioare ptr copii ca sa nu dam nume..pacat de brand)… a tipat,jignit,amenintari…s-a ajuns la aruncarea lucrului in capul respectivei angajate etc etc..pana ce biata femeie a lesinat…oare pe aceste specimene..ca oameni nu-i putem numi…nu-i verifica nimeni din punct de vedere psihologic? Ore taiate..neplatite..bonuri taiate, ptr ca asa considera ei ca te poti descurca cu 900 ron.Mare adevar are Diana iesiti in fata fabricii si o sa vedeti ca nu or sa aiba ce face…avand in vedere ca duc lipsa de personal….unitiva toti si luati atitudine ptr ca sunteti oameni nu slugile nimanui.

  4. pe bune? Nu mai vrea lumea sa munceasca pentru 8oo de lei si fara libere? Se pare ca te crezi inca in sclavagism…se desteapta lumea, socant, nu?

  5. Multi si mai toti vrem sa cistigam mai mult dar …………s-a intrebat cineva daca ai un angajat pe salariul minim cit trebuie tu ca angajator sa dai la stat si restul cheltuielilor care intregesc o angajare ?

  6. Dar de ce nu spuneti doamna cu cat platiti o muncitoare / luna? Sa vedem si noi cu cati bani pleaca acasa la familie si sa-si plateasca utilitatile oamenii. Nu cred ca toti stau la vile si conduc jeep-uri.

  7. In fine oamenii se respecta. oricine ar putea fi bun manager in aceste conditii. Romania nu da oportunitati oamenilor destepti si harnici, din pacate.

  8. Domnul Lica ,oamenii doresc sa li se plateasca dupa munca depusa ,dupa orile suplimentare lucrate .Sa stai de la 4-5 dimineata pana la ora 18-19 in picioare ,in zgomot ,si cu ,,jandarmii ,,dupa tine nu e asa usor.

  9. Ce cauta aceasta madama expirata la prefectura, ca reprezentant al Patronatului?Fabrica pe care o conduce este in cel mai bun caz un lagar de munca, unde se exploateaza „prostimea” pentru a imbogati actionarii si in primul rand pe doamna Director General! Doamna, in cel mai pur stil hitlerist, nici nu catadicseste sa iasa din birou – nu a mai fost vazuta in fabrica de ani buni, cu exceptia catorva vizite electorale -i-si foloseste kappo, apropiati platiti regeste pentru ca sunt caini credinciosi si nu pentru competenta, pentru a mana „vitele de povara.Cat priveste tehnologia, noutatile, profesionalismul conducerii sau contributiile inteligente la fabricarea pantalonilor, acestea sunt inexistente, totul se reduce la a primi totul mura in gura de la germani si a utiliza numai munca fizica din romania ( la cel mai mic cost posibil!).In afara de clientii externi adusi de firma mama ( Serousi), doamna director nu este in stare sa vanda altundeva, in Europa sau in lume.De ce? Pentru ca nu stie decat sa exploateze la sange forta de munca ieftina si captiva din Botosani ( unde sa se duca femeile, tinerii, chiar cu facultate sau specializare, in acest targ?).Nu are nimic de om de afaceri si nu are ce cauta la acest tip de intalniri, cu atat mai putin sa-si dea cu parerea despre forta de munca. Daca este atat de interesata, de ce nu are in firma macar un atelier scoala, unde sa-si pregateasca personal?
    De salarii, ce sa mai vorbim? Normele de timp sunt ” ajustate” in asa fel incat, imediat ce exista cineva care le depaseste si castiga mai bine intr-o luna, se maresc, pentru a nu permite castiguri mai mari. Au fost oameni dornici sa munceasca dar si sa castige, dar nu au avut cu cine sa vorbeasca!Asa ca tine matale lectii acasa – la sotul care , culmea, dupa ce a supt de la stat datorita functiilor si relatiilor nevestei, „lucreaza” la fabrica nevestei. Vezi ca ai forta de munca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *