Crește salariul, cresc și amenzile, și prețul la gazele naturale

gaz metanPreţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, a anunţat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

like facebook„Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici’, a explicat Havrileţ. Preţul gazelor de producţie internă nu va fi modificat, a mai spus oficialul ANRE.El a precizat că, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor stabilit în 2012, preţul pentru populaţie ar fi trebuit majorat cu 3%, însă scumpirea va fi mai mică în urma modificării condiţiilor din piaţă. „Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însă majorarea de preţ pentru gazele livrate populaţiei nu va fi mai mare de 7-8%”, a adăugat Havrileţ. Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018. Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totală la 31 decembrie 2014, scrie Economica.Net.

Pe de altă parte, tot de astăzi, crește salariul minim pe economie va ajunge la 900 de lei. Această creștere va avea ca efect și majorarea amenzilor pentru șoferi. Astfel, tot de la 1 iulie, cea mai mică amendă va fi de 180 de lei.

Cea de-a doua majorare a salariului minim brut pe economie, stabilită de Guvern pentru 2014, aduce și o majorare a amenzilor de circulație. De la 1 iulie, salariul minim va ajunge la 900 de lei, ceea ce înseamnă că, cea mai mică amendă prevăzută în Codul rutier va fi de 180 de lei, iar cele mai mari, de 1.890 de lei şi 9.000 de lei.

Valoarea punctului de amendă reprezintă 10 procente din salariul minim brut, astfel, de la 1 iulie, un punct de amendă va valora 90 de lei.  În consecință, amenzile de circulație de clasa I vor fi în valoare de 180 – 270 de lei, amenzile din clasa a II-a, vor fi de 360-450 lei, cele de clasa a III-a, între 540 și 720 de lei, amenzile de clasa a IV-a, între 1.080 și 2.400 de lei, iar sancțiunile de clasa a V-a vor fi între 1.890 și 9.000 de lei. Amenzile din clasa a V-a se aplică doar persoanelor juridice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *