Soţi botoşăneni condamnaţi în dosarul mitei de la Harvard. Judecătorii le-au confiscat un milion de euro

Mariana si Lipan Secu foto Facebook
Mariana si Lipan Secu foto Facebook

Soţii Secu, ce achiziţionau păduri în numele universităţii Harvard au fost condamnaţi, luni, de judecătorii Tribunalului Botoşani pentru luare de mită.

like facebookPe lângă pedeapsa cu închisoare magistraţii le-au confiscat celor doi şi un milion de euro, bani ce i-au primit drept mită. Mariana şi Dragoş Lipan Secu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de şase ani. Decizia nu este definitivă.

Ancheta în dosar a început în luna ianuarie când procurorii DNA Oradea i-au reţinut pe cei doi. Iniţialau fost cercetaţi în stare de arest preventiv, ulterior lunându-se măsura arestării la domiciliu, într-o vilă deţinută în Alfa Land, iar în cele din urmă sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi localitatea.

Dosarul a pornit în urma unui denunţ, al unui fost partener de afaceri a acelor doi, pentru luare de mită. Cei doi soţi sunt acuzaţi că au primit mită un milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria şi un automobil pentru achiztiţia unor suprafeţe de pădure la preţuri mai mari decât cele reale.

Mariana şi Dragoş Lipan Secu au fost denunţaţi de Eler Csaba Robert care ar fi obţinut o parte din suprafeţele de pădure, printr-un contract încheiat cu primarul comunei Drăguşeni, Eugen Nichita, cercetat și el în acest lipan secudosar. Terenurile au fost inițial retrocedate, iar apoi cumpărate de edil de la cei care le revendicaseră.

Acum compania Scolopax, reprezentată până acum de cei doi soţi botoşăneni, își vinde, în regim de urgență, toate suprafețele pe care le-a cumpărat în ultimii nouă ani. În judeţul Botoşani suprafaţa cumpărată este de 3.700 de hectare.

Scolopax este un SRL românesc controlat în proporție de 99,99 la sută de către universitatea americană Harvard, prin divizia sa de investiții.

În total, la vânzare sunt scoase peste 32 de mii de hectare,

One thought on “Soţi botoşăneni condamnaţi în dosarul mitei de la Harvard. Judecătorii le-au confiscat un milion de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com