Sâmbătă, vor fi aprinse lumânări în faţa Muzeului Judeţean

muzeul judeteanÎn urmă cu 74 de ani , guvernul României dădea curs  notelor ultimative sovietice din 26 şi 27 iunie 1940, prin care se cerea ,,înapoierea cu orice preţ’’ a Basarabiei şi Nordului Bucovinei.

În urma Consiliului de coroană, din 27 iunie 1940, Carol al II- lea scria:,,Consiliul are loc şi am ieşit din el amărât şi dezgustat  , toţi acei care făceau pe eroii la prânz s- au dezumflat.Numai 6 voturi, din cei 26 prezenţi , am fost pentru rezistenţă.Numele lor merită să fie scrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti : Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu şi Ernest Urdăreanu’’.

Tragedia din 28 iunie 1940 nu se uită, ci se marchează prin zi de doliu.Astfel, sâmbata, 28 iunie, începând cu ora 19,20 în faţa  Muzeului  Judeţean de Istorie Botoşani, Acţiunea 2012 va organiza un eveniment de comemorare a raptului teritorial din 28 iunie 1940, când armatele sovietice au ocupat şi anexat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

like facebookEvenimentul va consta în aprinderea de lumânări în faţa muzeului cu scopul de a evidenţia această zi de doliu pentru poporul român. Din lumânări va fi scris mesajul,, BASARABIA  E ROMÂNIA’’.

Sursa: comunicat presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *