Trei tineri arestaţi după ce au jefuit un primar din Suceava

talhar in catuse arestat bogdan george iacobPoliţiştii au reuşit să dea de autorii furtului la pont comis în luna martie a acestui an din casa primarului din comuna Udeşti, o adevărată lovitură cu un prejudiciu de aproximativ 40.000 de lei, constând în bijuterii din aur şi ceasuri de firmă.

Din ancheta poliţiştilor rezultă că au fost patru autori, trei tineri din municipiul Botoşani, toţi recidivişti, şi un bărbat din Udeşti, vecin cu primarul, cel care ar fi pregătit lovitura.

După gratii au ajuns deocamdată doar cei trei suspecţi din Botoşani, bărbatul din Udeşti fiind fugit în Italia. S-au recuperat două ceasuri de firmă.

Bijuteriile ar fi ajuns în Turcia

Acum două zile, joi după-amiază, poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare la trei adrese din Botoşani, unde locuiesc cei trei tineri despre care s-a adunat probatoriu cu privire la comiterea furtului. Luptătorii de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava i-au ridicat şi adus la Suceava pe Ionuţ Bogdan Ciobanu, în vârstă de 29 de ani, Dragoş Pavel, în vârstă de 27 de ani, şi Cosmin Ovidiu Albu, în vârstă de 23 de ani, toţi din municipiul Botoşani, pe numele cărora au emis în aceeaşi seară ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

De la domiciliile acestora au fost ridicate două ceasuri care s-au numărat printre cele furate din casa primarului din Udeşti. Din informaţiile pe care le avem, acestea sunt singurele bunuri recuperate până acum, însă anchetatorii speră să mai găsească o parte din prejudiciu. Conform unor surse, bijuteriile ar fi ajuns în Turcia.

Mandate de arestare pentru 30 de zile

Ieri, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava i-a înaintat Judecătoriei Suceava pe cei trei tineri din Botoşani, cu propunere de arestare preventivă. Având în vedere prejudiciul mare şi trecutul infracţional al acestora, magistraţii au admis toate cele trei propuneri. Doi dintre suspecţi au fost arestaţi preventiv pentru infracţiunea de furt calificat, iar al treilea pentru complicitate la furt calificat.

În cazul lui Vasile Cristinel Jescu, în vârstă de 47 de ani, din Udeşti, vecinul de la câteva case distanţă al primarului din Udeşti, se va solicita emiterea unui mandat de arestare în lipsă.

Complicele a supravegheat casa şi a aşteptat momentul prielnic

Din ancheta poliţiei rezultă că Jescu a fost cel care a dat pontul de furt şi a supravegheat casa primarului, pentru a găsi momentul prielnic de a acţiona. Pe 21 martie, dimineaţă, i-a sunat pe cei trei tineri din Botoşani, la scurt timp după ce a observat că primarul Savel Botezatu şi soţia sa au plecat de acasă.

Tinerii din Botoşani, care aşteptau un semnal, au venit imediat în zonă cu o maşină, după care au pătruns pe proprietatea primarului. În casă au intrat prin forţarea uşii de acces, iar furtul efectiv ar fi fost comis doar de doi dintre autori. Savel Botezatu declara la vremea furtului că autorii au plecat din casă cu o casetă cu bijuterii primite de-a lungul anilor de soţia şi de fiul său şi cu cinci ceasuri de firmă, în valoare de peste 1.000 de euro fiecare.

Primarul le mulţumeşte poliţiştilor pentru că i-au prins pe autori

Ancheta care a dus la identificarea celor patru suspecţi a fost desfăşurată de poliţiştii Secţiei 2 Rurale Ipoteşti, în cooperare cu judiciarişti de la Biroul de Investigaţii Criminale Suceava şi Botoşani şi cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava. Contactat telefonic, primarul Savel Botezatu a fost destul de reţinut în declaraţii.

El a spus că le mulţumeşte poliţiştilor pentru că au depistat autorii faptei, însă consideră că mai este mult până la finalizarea dosarului, aşteptându-se la un proces lung.

Aşteptam să fie prinşi şi eram convins că poliţiştii îşi vor face treaba. Pentru mine tot ce mi s-a întâmplat este o ruşine, însă mă consolez că i se putea întâmpla oricui. Sper ca oamenii din Udeşti să nu mai aibă vreodată probleme de acest gen, a spus Botezatu.

Acesta încă aştepta ieri să primească veşti oficiale de la anchetatori cu privire la ce se va putea recupera din bunurile sale.

A plecat din ţară când şi-a dat seama că se strânge laţul

Referitor la vecinul care ar fi pus la cale furtul, Botezatu a spus că este un individ problemă în sat, cu care nu a relaţionat niciodată în vreun fel.

Din informaţiile pe care le avem, Jescu a fost în capul listei de suspecţi imediat după comiterea faptei, iar la un moment dat acesta se pare că şi-a dat seama că anchetatorii se apropie din ce în ce mai mult de rezolvarea cazului, astfel că a ales să plece din ţară. Tot ieri, Tribunalul Suceava a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Vasile Cristinel Jescu, el urmând să fie dat în urmărire internaţională.

Sursa: Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *