Parchetul General a cerut procurorilor din Botoşani să facă recurs în dosarul lui Florin Ţurcanu

turcanu la tribunal 1
Florin Turcanu, la Judecătoria Botoşani

Procurorii Parchetului General urmăresc evoluţia în instanţă a dosarului în care preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, este judecat pentru fals intelectual. Ei au cerut procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani să facă recurs la sentinţa dată de Judecătoria Botoşani prin care Ţurcanu, care este şi preşedinte al PNL Botoşani, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru excluderea din partid, în baza unor documente false, a doi consilieri judeţeni şi a unui consilier local.

like facebookRecursul, făcut atât de procurori, cât şi de Ţurcanu, urmează a fi judecat, însă, până în prezent, magistraţii Curţii de Apel Suceava nu au înregistrat dosarul, deşi Judecătoria Botoşani s-a pronunţat în acest dosar din luna martie a acestui an.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie– iulie 2009, Florin Ţurcanu, în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal – filiala Botoşani (funcţie ocupată începând cu primăvara anului 2009), a semnat o serie de hotărâri în care se consemna, în mod necorespunzător adevărului, că diferiţi membri ai acestei organizaţii politice au fost excluşi din partid prin hotărârea Delegaţiei Permanente a PNL Botoşani din data de 21 iunie 2009.

Scopul urmărit a fost acela ca, în locul persoanelor alese în funcţia de consilier local sau judeţean, să ajungă alte persoane, agreate de inculpat. Având în vedere că locul vacantat era ocupat de persoana aflată pe poziţia imediat următoare pe lista cu care partidul a participat la alegeri, iar persoana agreată nu ocupa întotdeauna această poziţie, ci o poziţie inferioară, inculpatul a emis hotărâri prin care erau excluse chiar şi cinci persoane pentru a se ajunge ca funcţia vacantată să fie ocupată de persoana dorită. În acest fel, Ţurcanu a semnat acte (hotărâri, adrese) prin care se consemna, în mod necorespunzător realităţii, că Delegaţia Permanentă a PNL Botoşani din data de 21 iunie 2009 a hotărât excluderea a 23 de persoane din cadrul Partidului Naţional Liberal.

În realitate, în cadrul acestei şedinţe, singurele sancţiuni aplicate au fost retragerea sprijinului politic faţă de membrii Aurelia Arosoaie, Cristina Bahrin şi Cristian George Ostafie şi excluderea din partid a lui George Ostafie. Ulterior, realizând că sancţiunea retragerii sprijinului politic nu duce la încetarea de drept a calităţii de consilier, acest efect avându-l doar sancţiunea excluderii din partid, Ţurcanu a procedat la emiterea în fals a unor hotărâri în care se atestă că sancţiunea aplicată şi faţă de Aurelia Arosoaie, Cristina Bahrin şi Cristian George Ostafie.

O parte dintre aceste hotărâri au fost trimise Consiliului Judeţean, Consiliului Municipal Botoşani sau consiliilor locale în cadrul cărora membrii la care se făcea referire în hotărâri activau în calitate de consilieri. Aceste hotărâri au fost însoţite de adrese în care se atesta încă o dată, în mod necorespunzător adevărului, că în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL Botoşani din data de 21 iunie 2009 s-a hotărât excluderea persoanei indicate în hotărâre, menţionându-se totodată membrii de partid care urmau să îi înlocuiască pe cei vechi în funcţia de consilier.

 

One thought on “Parchetul General a cerut procurorilor din Botoşani să facă recurs în dosarul lui Florin Ţurcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *