Oficialii ANRE se apără în scandalul corupţiei. Vezi ce argumente aduc!

claudiu-sorin-dumbraveanuReprezentanţii ANRE au reacţionat, după ce, vineri, un vicepreşedinte al instituţiei a fost reţinut, într-un scandal de corupţie în care este implicat şi patronul Electroalfa.

Potrivit oficialilor,  tarifele aprobate de ANRE pentru SC ENEL SA respectă principiile prevăzute de legislaţia primară în vigoare, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator sau companie din domeniul reglementat de ANRE, inclusiv societatea SC ENEL SA;

„Consecventă respectării principiului de transparenţă în activitatea sa în acest moment, instituţia noastră pune la dispoziţia celor interesaţi în domeniu, toată documentaţia aferentă modului de reglementare a preţurilor şi tarifelor. ANRE este preocupată constant de evoluţia costurilor energiei furnizate clienţilor finali şi implicit a facturii, precum şi de sancţionarea eventualelor abateri ale operatorilor din sectorul energetic. Astfel, numai în anul 2013 Direcţia Generală Control a efectuat un număr de 1267 controale, inclusiv în cadrul grupului ENEL, în urma cărora au fost întocmite 386 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 7. 422 .700 lei”, se arată într-un comunicat.

Gheorghe Ciubotaru, iesind din Tribunalul BucurestiReamintim că, vineri, fostul angajat al Electroalfa şi actual vicepreşedinte ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, alături de patronul societăţii, Gheorghe Ciubaru şi un director ENEL, Florin Gogu au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Judecătorii au decis anchetarea celor trei în libertate.

Schema prin care Enel aplica o dublă taxare pentru certificatele verzi a fost descoperită deANRE în prima jumătate a anului trecut. Autoritatea a cerut companiei să scadă fiecare factură cu 6%. Procurorii susţin însă că vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, i-a propus directorului Enel, Florin Gugu, reducerea tarifelor cu doar 1,3%. La o factura de 100 de lei, paguba fiecărui client a fost de 4,7 lei.

Peste 3 milioane de consumatori din București și din Ilfov au de suferit.

De câştigat a avut Enel, care a făcut o economie de două milioane şi jumătate de euro, potrivit procurorilor. Compania a fost ajutată de un vicepreședinte ANRE, care nu ar fi acţionat dezinteresat. A condiționat ajutorul de acordarea unor contracte către firmaElectroAlfa International Srl, patronată de Gheorghe Ciubotaru, și el reținut în același dosar, susţin anchetatorii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *