Foto! Casa Sofian va fi refăcută. Vezi ce a promis vicepremierul Dragnea!

liviu dragnea IPS teofan 1Vicepremierul Liviu Dragnea a promis, joi, că va sprijini refacerea Casei Sofian, lăsată în paragină de ani de zile. La invitaţia Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, Dragnea a vizitat monumentul istoric şi a promis că va sprijini, prin Compania Naţională de Investiţii, reabilitarea clădirii. El a spus, însă, că va fi necesar şi aportul autorităţilor locale, dar şi a Mitropoliei în acest sen.

Vă las câteva minute să admiraţi acoperişul, apoi că coborâţi ochii spre ziduri şi să intuiţi degradarea de la subsol„, i-a spus la întâmpinare mitropolitul Teofan.

Acesta i-a explicat oficialului că Mitropolia a început lucrările de reaparaţii, dar din cauza unei ciuperci de la subsol, acestea au fost oprite.

liviu dragnea ips teofanEste cea mai severă ciupercă albastră, cea mai grea de înlăturat, dar prin tratamente făcute de constructor şi recomandate de expertul biolog, se poate scăpa de ea, cu arderea întregului material lemnos din toată incinta şi mutarea doar a cenuşei„, unul din responsabilii proiectului.

Vicepremierul a spus că mai întâi vor fi alocate fonduri pentru a se interveni la structura de rezistenţă şi la acoperiş.

Din punct de vedere al finanţării, Înalt Prea Sfinţite noi putem asigura de la CNI intervenţia de primă urgenţă pentru structura de rezistenţă şi pentru tratamentul biologic al ciupercii, acoperişul şi lucrările adiacente pentru consolidare„, a afirmat Dragnea.

liviu dragnea mitroplit casa sofianRestul lucrărilor rămâne în sarcina Mitropoliei, a Ministerului Culturii şi autorităţilor locale.

like facebookPrimarul Ovidiu Portariuc a spus că nu ştie în ce măsură va aloca fonduri din bugetul local, atâta timp cât există o opoziţie la proiectele sale din partea consilierilor locali.

Daca consilierii locali nu vor dori să aprobe să transformăm acest edificiu într-o clădire unicat în România, ne vom ocupa noi. Dar e bine să se ştie lucrul acesta„, i-a spus Dragnea, care a adăugat că şi acest proiect va fi dus la capăt de actualul Guvern.

casa Sofian BotosaniCompania Naţională de Investiţii urmează să declanşeze procedurile în vederea alocării în regim de urgenţă a unor fonduri. Dragnea a spus că în două luni ar trebui să înceapă lucrările de consolidare a clădirii.

Suma necesară pentru reabilitarea monumentului istoric se ridică la trei milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *