Ziua mondială fără tutun, marcată şi la Botoşani

fumatorÎn fiecare an la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri marchează „ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”, pentru a sublinia riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului, având în vedere că fumatul este responsabil pentru decesul a 10% din populaţia adultă la nivel mondial.

La nivel global consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important să luăm atitudine deoarece se va ajunge până în anul 2030 la o creştere a mortalităţii de la 6 milioane la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special în ţările cu venituri mici şi medii.

Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de partenerii săi face un apel la statele lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun.

like facebookAvând ca structură cadru Convenţia privind controlul Tutunului, toate ţările ar trebui să utilizeze taxe şi politici de impozitare asupra produselor din tutun pentru a reduce consumul.

Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari sunt eficiente în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi de asemenea în prevenirea fumatului pentru tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii.

În plus, creşterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsură de control a tutunului, raportată la costuri. Raportul OMS din 2010 indică faptul că o creştere cu 50% a taxelor şi accizelor la tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca şi fond de rezervă pentru 22 de ţări cu venituri mici.

Agenţia Naţională Antidrog se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar sau comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi, subscrise temei propuse de OMS „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli”.

La nivel local, CPECA Botoşani, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, împreună cu partenerii locali va desfăşura activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani.

Sursa, comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *