Directorul Staţiunii Popăuţi, scrisoare deschisă către parlamentari. Vezi ce cere!

ionica nechifor agro zooDirectorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi, Ionică Nechifor, a adresat o scrisoare deschisă parlamentarilor botoşăneni prin care cere să se stopeze încercarea de trecere a terenurilor staţiunii la Consiliul Judeţean. El spune că a mai fost o tentativă de acest gen, de preluare a staţiunii de către CJ, care a fost însă stopată.

Potrivit lui Nechifor, Staţiunea de cercetare Popăuţi detine in prezent „o suprafata de teren de 1.163,02 h, un numar de 1100 capete femele adulte ovine din rasa Karakul de Botosani, 150 capete femele adulte caprine , 750 capete tineret an curent, tineret an precedent, masculi), obiectul  de activitate, cercetare-dezvoltare in agricultura, ramura de baza fiind zootehnie cu implicare si in sectorul vegetal. In acest moment este pe o directie buna, de la preluarea functiei de director,  zi de zi fac eforturi de a redresa activitatea in Statiune, aceasta fiind  intr-o situatie in care trebuie sustinuta din toate zonele de influenta- administrativ, profesional, politic, pentru a reusi redresarea si relansarea atat a cercetarii cat si a  productiei”, spune Ionică Nechifor.

like facebookEl a menţionat că încă din luna iulie  2013, de  cand a preluat conducerea Statiunii de Cercetare Popauti, este amenintat de persoane cu influenta  pentru a ceda terenurile Statiunii in exploatarea si in favoarea  acestora. Mai mult, susţine directorul statiunii, este initiat un proiect de modificare a Legii 45/2009 cu reglementare in 2011, privind terenurile Statiunii care se discuta, marţi, in Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

”  Este vorba de propunerea legislativă privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea  Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, judeţul Botoşani, în domeniul public al judeţului Botoşani şi în  administrarea Consiliului Judeţean Botoşani. Statiunea este imaginea, brandul fermierilor crescatori de ovine din rasa Karakul, este locul in care fermierii, cercetatorii, specialistii din agricultura se intrunesc si dezbat viitorul agriculturii din zona Moldovei„, mai spune Nechifor.

statiunea popauti botosaniPotrivit acestuia, anul acesta la Statiunea de Cercetare Popauti au inceput lucrarile  de formare a liniilor de lapte si carne din fonduri proprii, iar in cazul in care aceste terenuri sunt luate in administrare de catre Consiliul Judetean Botosani, suntem in imposibilitatea de a mai reusi lucrarile propuse .

Iată scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor botoşăneni:

DOMNILOR SENATORI  si  DEPUTATI din  BOTOSANI

NE ADRESAM DUMNEAVOASTRA CA ULTIMA SPERANTA, SA NE  SPRIJINITI IN DEMERSURILE NOASTRE DE A OPRI ASTFEL DE INTENTII , total impotriva vointei conducerii Statiunii, fermierilor botosaneni, INTENTII CE NU FACE BINE agriculturii botosanene, CI DOAR DESERVESTE INTERESELE ANUMITOR GRUPURI CARE URMARESC ACAPARAREA TERENURILOR SI DISTRUGEREA PATRIMONIULUI.

In acest context Statiunea Popauti intampina mari dificultati in recuperarea unor terenuri aflate in proprietate si detinute abuziv( 147 h) de catre firma SC ECO-LEV SRL, teren de care depinde foarte mult efectivul de ovine  existent in Statiune, fiind foarte aproape de ADAPOSTURILE  DE ANIMALE a unitatii.

Constat cu regret ca anumite aspecte in derularea recuperarii terenurilor se desfasoara anevoios  ceea ce duce la stari conflictuale, incapacitatea de a asigura necesarul de furaje pe 2014, la efectivul existent. ACESTE TERENURI FACEAU PARTE DIN PLANUL DE REDRESARE AL STATIUNII, FIINDCA DIN PUNCT DE VEDERE AL  DOCUMENTELOR EXISTENTE LA UNITATE EXPIRASE, iar administratorul firmei refuza eliberarea acestora.

Mai doresc să ştiţi că voi utiliza toate căile fie ele politice, fie administrative, fie de mass-media, fie de justiţie pentru apărarea dreptului la existenţă a uneia dintre cele mai valorase Statiuni de Cercetare la specia ovine din MOLDOVA si una  dintre  cele mai  frumoase creatii  din România si anume ovinele  KARAKUL DE BOTOSANI, cu varietatile de culoare existente in cadrul rasei.

2 thoughts on “Directorul Staţiunii Popăuţi, scrisoare deschisă către parlamentari. Vezi ce cere!

  1. Subscriu, ar fi o imensa greseala daca ar trece in subordinea CJ. Aceasta statiune ar fi „sfasiata” literalmente de ambitiile politice ale presedintilor actuali si viitori CJ
    A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *