Ţeapă de la stat! Peste 1.000 de oameni au de încasat bani de la Finanţe, dar sunt amânaţi

directia generala a finantelor publicePeste o mie de botoşăneni sunt trataţi în bătaie de joc de Finanţele Publice. Ei nu pot pune în aplicare hotărârile judecătoreşti prin care li se returnează taxa de poluare pentru autoturisme. În plus, ei nu pot nici executa silit insitituţia pentru că procedura este suspendată.

Este vorba de peste 1.300 de persoane care au reuşit să câştige în instanţă taxa de poluare. Oamenii au obţinut hotărâri date de două instanţe, însă nu le pot pune în aplicare din cauza unei aberaţii legislative. Contribunalii au depus cereri la fisc pentru rambursarea taxelor şi chiar dacă a fost depăşit termenul legal de rambursare, respectiv 45 de zile, nu au primit nici un ban. Mai mult decât atât, o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie suspendă dreptul executorilor judecătoreşti de a executa silit fiscul.

like facebookCererile depuse de oameni au fost procesate de  finanţişti şi trimise spre plată Trezoreriei, însă sunt returnate pentru că, de la începutul lunii martie, s-a modificat legislaţia, în sensul în care plata se va face eşalonat timp de cinci ani. O altă problemă este întârzierea publicării normelor de aplicare şi astfel nu se poate plăti nici un leu.

Conducerea Trezoreriei susţine că normele ar putea fi publicate oricând, însă chiar şi aşa nu există fonduri pentru plată. Ministerul Mediului ar trebui să alimenteze conturile Trezorieie, dar acest lucru se întâmplă foarte rar şi după multe insistenţe.

Astfel s-a ajuns în situaţia în care contribuabililor li se spune să aştepte, de cel puţin două luni, chiar dacă judecătorii le-au dat dreptate.

„Nu ştim când pot apărea normele, pentru că nu ni s-a comunicat nimic. Cert este că acestea pot fi publicate în orice zi. Până atunci nu dăm drumul la nici o plată pentru că nu ştim cum să calculăm. Oamenii nu au altă variantă decât să aştepte”, a declarat Mihai Alexa, şeful Trezoreriei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *