Primele condamnări în cazul Crulic, botoşăneanul mort în Polonia

Claudiu Crulic
Claudiu Crulic. Foto: Adevărul

Familia lui Claudiu Crulic, detinutul roman intrat in greva foamei si care a murit in 2008, la Cracovia, este indreptatita sa ceara daune morale.

Un tribunal polonez i-a gasit vinovati de neglijenta, cu adevarat „criminala”, pe doi dintre medicii de la spitalul penitenciarului. Au primit fiecare cate 8 luni de inchisoare si doi ani interzicerea dreptului de a profesa, pentru ca n-au facut nimic ca sa-i salveze viata romanului. Claudiu Crulic, din Dorohoi, a fost acuzat de furt si tinut in arest preventiv, chiar daca existau indicii ca ar fi nevinovat.

Un om in greva foamei este lasat sa moara in timp ce se afla in grija statului polonez. Pe 18 ianuarie 2008, romanul Claudiu Crulic, de 33 de ani, a sfarsit pe un pat de spital din Cracovia, numai piele si os.

Patru luni a fost in greva foamei, in penitenciarul unde isi astepta procesul. Tanarul si-a scris parca jurnalul propriei morti, notand intr-un calendar cand a refuzat sa mai manance, apoi sa mai bea apa si cat slabea pe masura ce se scurgea timpul.

like facebookA fost dus la spital prea tarziu, organele sale interne erau in pragul colapsului.

Barbara Majchrzak, judecator: „Dupa marturiile expertilor, o asemenea consumare a corpului din cauza malnutritiei, dezasimilarea tesuturilor din care sunt alcatuite organele, pot conduce la colaps si chiar la moarte. In aceste conditii, ajunsese evident intr-o stare care ii ameninta viata„.

Doi medici de la spitalul penitenciarului din Cracovia au fost condamnati pentru neglijenta criminala, insa directorul unitatii medicale a fost achitat. Este stomatolog, a motivat instanta.

Piotr Kosmaty, procuror: „Ma preocupa faptul ca instanta a dat verdicte diferite pentru inculpati. Pe de o parte, toate dovezile indica vinovatia celor doi medici care l-au lasat sa moara pe Claudiu Crulic. Insa nu sunt de acord cu achitarea directorului spitalului si vom face apel„.

Crulic a fost acuzat ca ar fi furat portofelul unui judecator aflat la cumparaturi, pe 11 iulie 2007. Politia i-a aratat pagubitului mai multe fotografii de posibili suspecti, iar magistratul l-a recunoscut intr-una pe Claudiu Crulic. Chiar daca au existat martori si dovezi ce pareau sa-i indice nevinovatia, romanul a fost ridicat in septembrie din service-ul auto unde lucra si intemnitat pana la proces, pe care insa nu l-a mai apucat.

Sursa: Stirile ProTv

Cazul Crulic ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Film despre dorohoianul mort de foame în închisoare

Un barbat din Dorohoi a murit de foame in Polonia

Ambasadorul Poloniei interpelat in cazul dorohoianului Claudiu Crulic

Crulic chemat la vot din mormânt

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *