Elevi de la Liceul Antipa, o zi în penitenciar

penitenciarul botosaniPenitenciarul Botoșani gazduieste, miercuri,  activitatea “O zi în penitenciar” , la care  participă opt elevi ai Liceul Tehnologic Grigore Antipa Botoșani.

Programul, cu aplicabilitate la nivel naţional, se alătură altor activităţi prevăzute în Protocolul de colaborare încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi se înscrie pe linia activităţilor de prevenţie primară a comportamentelor deviante în rândul tinerilor liceeni din judeţ. Atât tinerii liceeni, cât şi persoanele private de libertate din Penitenciarul Botoşani vor colabora în vederea diseminării informaţiilor privitoare la consecinţele faptelor antisociale şi importanţa deciziilor responsabile în conturarea viitorului adolescenţilor.

like facebook

Derularea programului în cadrul conţinuturilor curriculare oferă o experienţă inovatoare pentru adolescenţii liceeni, adresându-se capacităţii de luare a deciziilor şi auto-responsabilizare. De asemenea, se asigură şi experienţe pedagogice constructive pentru persoanele private de libertate datorită faptului că devin figuri ce orientează comportamentele adecvate, investind în propria lor resocializare şi reabilitare.

În a doua fază de derulare a programului tinerii liceeni vor fi implicaţi într-o experienţă simulată, în mediul penitenciar, care le va oferi posibilitatea de a cunoaşte aspecte ale mediului penitenciar şi reprezentativitatea noţiunii privării de libertate atât din perspectiva proprie, precum şi din perspectiva persoanelor custodiate. Pentru a conferi veridicitate paşilor parcurşi de tinerii elevi, activitatea se va desfăşura cu implicarea angajaţilor unităţii de detenţie.

Faza a treia a programului are drept obiective urmărirea impactului psihosocial al experienţei trăite în penitenciar şi consolidarea informaţiilor asimilate. Este o fază considerată fundamentală pentru succesul proiectului, constând în activităţi de diseminare a informaţiilor realizate la nivelul unităţii de învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *