Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, implicat într-un proiect îndrăzneţ în Botoşani

trafic vamaÎn cadrul proiectului transfrontalier, Spitalul de Boli Infectioase Iasi, in colaborare cu Institutul Matei Bals Bucuresti si Academia Europeana HIV/SIDA, a demarat un obiectiv de anvergura la propunerea prefectului din Botosani, scrie Buna Ziua Iasi. Dupa lungi discutii s-a ajuns la propunerea infiintarii unui Centru de Control Transfrontalier al Alimentelor care ajung in Botosani din Ucraina. Situatia semnalata de oficialii din Botosani impune necesitatea unei astfel de masuri in scop preventiv.

Vor fi constituite echipe formate din medici epidemiologi, microbiologi si medici veterinari. Acestia vor participa la cursuri de formare si pregatire, organizate la Bucuresti si Iasi. In acest amplu proiect transfrontalier, Spitalul de Boli Infectioase a implicat si Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Agronomie din Iasi. Medicii veterinari tineri vor primi teme de cercetare pentru a studia indeaproape transmiterea a diferiti virusi de la animal la om prin vectori specifici.

like facebook

Institutul Matei Bals a inaugurat o filiala de cercetare in Chisinau, asemanatoare cu cea de la Iasi. Am mai stabilit o serie de colaborari pentru ca nu putem merge decat pe o cale comuna, vizand bolile cronice, infectia cu virusul HIV si cu virusurile hepatice.  In urmatoarea etapa vor incerca sa mobilizam si medicii de familie de care avem nevoie pentru concretizarea Registrului Unic, in care sa fie o evidenta clara a pacientilor cu hepatita.  Am pus bazele si unei colaborari cu oficialitatile din Botosani, care ne-au cerut sprijinul pentru realizarea unui centru de control transfrontalier al alimentelor, fiind foarte aproape de granita cu Ucraina„, a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *