Terenurile agricole din judeÅ£ul BotoÅani sunt cumpÄrate incet dar sigur de cetÄÅ£eni strÄini. Gheorghe Manole, directorul DirecÅ£iei Agricole Åi pentru Dezvoltare RuralÄ (DADR) a declarat cÄ "sunt cumpÄrate suprafeÅ£e mari din extravilan de cÄtre cetÄÅ£eni strÄini. Italienii ocupÄ primul loc, dar sunt Åi germani, suedezi, evrei". Åeful DADR a adÄugat cÄ "strÄinii acÅ£ioneazÄ sub cupola unor firme multinaÅ£ionale. Din datele pe care le avem, cel mai mult se cumpÄrÄ in zona TruÅeÅti, Ungureni, VlÄsineÅti la preÅ£uri de 15-20 de milioane lei vechi pe hectar. Ceea ce conteazÄ in principal sunt cÄile de acces Åi existenÅ£a unor utilitÄÅ£i. Important este insÄ cÄ aceste societÄÅ£i investesc in agricultura judeÅ£ului Åi oferÄ localnicilor locuri de muncÄ".
Ovidiu EpuraÅ, directorul AgenÅ£iei de PlÄÅ£i Åi IntervenÅ£ii in AgriculturÄ (APIA) spune cÄ strÄinii iÅi deschid o firmÄ cu profil agricol Åi in general lucreazÄ terenul cumpÄrat sau chiar arendat. PrezenÅ£a acestor investiÅ£ii aratÄ faptul cÄ profit in agriculturÄ se poate face, insÄ pe suprafeÅ£e mari, care permit lucrarea terenului in totalitate mecanizat. Un exemplu de astfel de investiÅ£ie este la PrÄjeni, unde firma Orgapic, a unui german, Åi-a adus utilajele din Å£ara de baÅtinÄ, a angajat ciÅ£iva specialiÅti romini Åi cultivÄ pe sute de hectare griu, rapiÅ£Ä sau porumb, produse pe care le foloseÅte pentru hrana animalelor din complexele zootehnice pe care le deÅ£ine in judeÅ£ul IaÅi, HirlÄu.
Tot in zootehnie, un suedez deÅ£ine in satul MÄnÄstireni o fermÄ de vaci cu 50 de capete, unde lucreazÄ citeva zeci de localnici. O altÄ zonÄ cÄutatÄ de strÄini este cea a Darabaniului spre Santa Mare, "unde terenul este mai bun. Acolo Åtiu cÄ sunt mulÅ£i strÄini care au cumpÄrat", spunea Ovidiu EpuraÅ.
Astfel cÄ, la Havirna, un cetÄÅ£ean german a arendat anul trecut 1600 de hectare de teren, "iar in acest an dorim sÄ il cumpÄrÄm pe tot", a declarat Marin BrumÄ, administratorul firmei Ecobrend.
Potrivit acestuia, neamÅ£ul a venit la BotoÅani pentru a investi in agricultura ecologicÄ. Produsele ecologice sunt la mare cÄutare in Occident Åi au un preÅ£ foarte bun. Astfel, in aceast an, Ecobrend a cultivat 1.400 de hectare de secarÄ, orz, orzoaicÄ, porumb Åi floarea soarelui, toate cu certificat de produs ecologic. "PiaÅ£a de desfacere va fi in primul rind Europa OccidentalÄ, dar nu excludem Åi Romania, in cazul in care ni se va oferi un preÅ£ corespunzÄtor", explica fermierul.
A