Mii de hectare de teren agricol, cumparate de straini

Terenurile agricole din judeţul Botoşani sunt cumpărate incet dar sigur de cetăţeni străini. Gheorghe Manole, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) a declarat că "sunt cumpărate suprafeţe mari din extravilan de către cetăţeni străini. Italienii ocupă primul loc, dar sunt şi germani, suedezi, evrei". Şeful DADR a adăugat că "străinii acţionează sub cupola unor firme multinaţionale. Din datele pe care le avem, cel mai mult se cumpără in zona Truşeşti, Ungureni, Vlăsineşti la preţuri de 15-20 de milioane lei vechi pe hectar. Ceea ce contează in principal sunt căile de acces şi existenţa unor utilităţi. Important este insă că aceste societăţi investesc in agricultura judeţului şi oferă localnicilor locuri de muncă".

Ovidiu Epuraş, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii in Agricultură (APIA) spune că străinii işi deschid o firmă cu profil agricol şi in general lucrează terenul cumpărat sau chiar arendat. Prezenţa acestor investiţii arată faptul că profit in agricultură se poate face, insă pe suprafeţe mari, care permit lucrarea terenului in totalitate mecanizat. Un exemplu de astfel de investiţie este la Prăjeni, unde firma Orgapic, a unui german, şi-a adus utilajele din ţara de baştină, a angajat ciţiva specialişti romini şi cultivă pe sute de hectare griu, rapiţă sau porumb, produse pe care le foloseşte pentru hrana animalelor din complexele zootehnice pe care le deţine in judeţul Iaşi, Hirlău.

Tot in zootehnie, un suedez deţine in satul Mănăstireni o fermă de vaci cu 50 de capete, unde lucrează citeva zeci de localnici. O altă zonă căutată de străini este cea a Darabaniului spre Santa Mare, "unde terenul este mai bun. Acolo ştiu că sunt mulţi străini care au cumpărat", spunea Ovidiu Epuraş.

Astfel că, la Havirna, un cetăţean german a arendat anul trecut 1600 de hectare de teren, "iar in acest an dorim să il cumpărăm pe tot", a declarat Marin Brumă, administratorul firmei Ecobrend.

Potrivit acestuia, neamţul a venit la Botoşani pentru a investi in agricultura ecologică. Produsele ecologice sunt la mare căutare in Occident şi au un preţ foarte bun. Astfel, in aceast an, Ecobrend a cultivat 1.400 de hectare de secară, orz, orzoaică, porumb şi floarea soarelui, toate cu certificat de produs ecologic. "Piaţa de desfacere va fi in primul rind Europa Occidentală, dar nu excludem şi Romania, in cazul in care ni se va oferi un preţ corespunzător", explica fermierul.