Un procuror botoşănean, în cursa pentru şefia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava

curtea apel suceavaNu mai puțin de patru procurori s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava, funcție deținută de procurorul Vasile Mandici, al cărui mandat (al doilea în fruntea PCA) expiră la mijlocul lunii iulie a acestui an.

Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii s-au afișat listele cu procurorii înscriși la concursul pentru numirea în funcţii de conducere la nivelul Parchetelor din toată ţara, iar la Suceava pentru procuror general au intrat în cursă: fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava, procuror Constantin Martin, în prezent la PCA Suceava, actualul procuror general adjunct Daniela Iuliana Lămăşanu, un alt procuror de la aceeași unitate de parchet, Camelia Cucoş, dar şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, Domnica Crăciun Vartolomei.

 

Actualul procuror general vrea funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava

Actualul procuror general, Vasile Mandici, care nu mai poate fi numit pentru încă un mandat în fruntea PCA Suceava, s-a înscris pentru examenul de ocupare a funcției de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, funcție deținută din 2008 de procurorul Elisabeta Cocârlă, al cărei mandat expiră de asemenea peste aproximativ două luni.

Mandici a mai condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în intervalul 1 iunie 1993 – 14 decembrie 2001, după ce între 1987-1993 a fost procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Funcția de prim-procuror de la Parchetul Tribunalului este dorită şi de procurorul Lucian Sorin Stănescu, care a condus în urmă cu mulţi ani Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, iar în aprilie 2006 a câștigat funcția de procuror general al PCA Suceava, însă a demisionat în iunie 2007.

like facebook Funcții de prim-procuror vacante la Rădăuți, Gura Humorului, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc

La nivelul unităților de parchet din județ mai sunt funcții de conducere scoase la concurs: prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava (s-a înscris procurorul Luminița Elena Ailoae), prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava (s-a înscris procuror Bogdan Apetroae), prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi (s-a înscris procuror Alexandru Zaharia),  Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului (s-a înscris procuror Viorica Ivanovici).

Vacante sunt şi funcţiile de prim-procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, însă pentru acestea nu s-a înscris nici un procuror.

 

Trei judecători în concurs pentru funcția de vicepreședinte la Tribunal 

La nivelul instanţelor de judecată din judeţ au fost scoase la concurs mai multe funcţii de conducere, cea mai mare concurenţă fiind pe funcţia de vicepreşedinte la Tribunalul Suceava, pentru care s-au înscris la concurs trei judecători: Ioan Doru Bunduc (fostul preşedinte al Tribunalului), Luminiţa Froicu şi Maria Loredana Grigorean.

O a doua funcţie de vicepreşedinte la Curtea de Apel Suceava a fost înființată recent, iar în concurs s-au înscris judecătorii Cristinel Grosu şi Gheorghe Cătălin Temneanu.

Şi funcţiile de preşedinte la patru Judecătorii din judeţ au fost scoase la concurs de Consiliul Superior al Magistraturii şi s-au înscris trei judecători (Lavinia Văcăreanu – Judecătoria Rădăuţi, Gherasim Baboi – Judecătoria Gura Humorului, Felicia Marian – Judecătoria Vatra Dornei). Pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc nu s-a înregistrat nici o candidatură.

 

În ce va consta concursul

Judecătorii ori procurorii care s-au înscris pentru funcţiile scoase la concurs au trebuit să depună la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese.

De asemenea, până la data de 9 mai, candidații vor trebui să depună proiecte referitoare la exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere pentru care s-au înscris la concurs.

Potrivit reprezentanților CSM, concursul se va desfăşura în mai multe etape: în perioada 18-25 mai va avea loc testarea psihologică, evaluarea capacității candidaților de a lua decizii şi de a-și asuma răspunderea şi verificarea rezistenței la stres (test psihologic scris şi interviu psihologic), apoi în intervalul 30 mai – 7 iunie va urma susținerea proiectului fiecărui candidat, iar pe 15 iunie, susținerea testării scrise privind managementul, comunicarea şi resursele umane.

Sursa: Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *