Afaceri cu credite suspecte la BRD

Ancheta declanşată in cazul fraudei de la BRD Groupe Societe Generale Botoşani scoate la iveală alte presupuse ilegalităţi. Este vorba de mai multe credite care ar fi fost acordate anul trecut, in condiţii suspecte. "In momentul de faţă se fac cercetări cu privire la 11 credite in care există suspiciuni că s-au folosit documente neconforme cu realitatea şi ai căror titulari nu ar fi beneficiat de sumele menţionate in contracte. Cu toate acestea, ratele au fost achitate cu regularitate, debitele inregistrate in prezent fiind foarte mici", a precizat luni subcomisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvint in cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP). Anchetatorii nu au precizat, insă, dacă banii au ieşit efectiv din bancă sau dacă au fost plimbaţi dintr-un cont in altul, ca şi in cazul celorlalte operaţiuni suspecte. Reţinerile in a preciza acest lucru se datorează faptului că poliţiştii nu au reuşit să administreze intreg probatoriul, iar orice informaţie apărută in presă ar putea afecta derularea anchetei. In schimb, pe lingă Mariana Dulgheriu, fostă angajată a băncii, in atenţia poliţiştilor au mai intrat şi alte persoane bănuite că ar fi beneficiat, direct sau indirect, de serviciile fostei angajate BRD.

Intreaga afacere a fost descoperită la inceputul acestui an, cind administratorul unei societăţi din municipiu, care avea conturile la sucursala BRD Groupe Societe Generale, a sesizat o serie de operaţiuni financiare suspecte către alţi agenţi economici cu care nu colabora. Sesizaţi, reprezentanţii BRD au crezut că este o confuzie, după care au incercat să acopere paguba şi au chemat controlul intern al băncii. Verificările ulterioare aveau să scoată la iveală alte cinci tranzacţii dubioase. Calculat iniţial la 351.000 de lei noi, prejudiciul a crescut la 500.000 de lei, pentru ca in prezent să fie estimat la 758.172 de lei noi. Metoda după care s-a acţionat a fost pe cit de simplă, pe atit de eficientă. Anchetatorii spun că, in calitate de consilier clientelă BRD, Mariana Dulgheriu avea acces la conturile societăţilor comerciale şi muta banii dintr-un cont in altul, in funcţie de interes. Dacă cel păgubit urma să efectueze o plată, angajata băncii lua banii dintr-un alt cont şi acoperea "gaura". Iniţial, cazul a fost inregistrat la Parchetul local, după care, din cauza implicaţiilor, a fost preluat de procurorii de pe lingă Tribunalul Botoşani. Considerată principal suspect, Mariana Dulgheriu a fost audiată şi acuzată de delapidare, fals şi uz de fals, dosarul intocmit pe numele ei fiind in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP.

Reprezentanţii BRD au declarat că ancheta a inceput la solicitarea băncii, insă au precizat că nu pot oferi detalii despre caz