Florin Ţurcanu despre firmele care au sponsorizat partidul, apoi au încheiat contracte uriaşe cu statul: Doar nu era să se ducă în cartierul Parcul Tineretului ca să ceară o sponsorizare

florin turcanuPreşedintele Consiliului Judeţean neagă că ar fi vreo legătură între faptul că firmele care au sponsorizat PNL au  contracte uriaşe cu statul. Este vorba despre firmele Conrec şi Victor Construct care au donat atât la PSD, cât şi la PNL.

Vreau să vă spun că Victor Construct, până la ora actuală, n-a avut nici un contract cu CJ-ul. Ieri (n.r. miercuri) a semnat primul contract cu mănăstirea. Atât. Nu a avut niciodată de când sunt eu preşedinte nici un contract cu CJ-ul. Adică, nu putem pune aşa în cârcă. Dar întrebarea mea este unde să se ducă domnul coordonator cu domnul Sorescu şi cu oamenii care să asigure partea financiară, Bogdan Dăscălescu şi cred că contabilul nostru Ciobanu? Doar nu era să se ducă în cartierul Parcul Tineretului ca să ceară o sponsorizare, dar important este că într-adevăr s-au dus legal şi au solicitat şi au primit, dar departe de mine să putem discuta că poate cineva să afecteze câştigarea unei licitaţii dacă o sponsorizat partidul. Exclus lucrul acesta. Credeti-mă!”, a spus Ţurcanu.

like facebookPotrivit Adevărul, printre cei mai câştigaţi de pe urma donaţiilor către partide sunt sponsorii de la Victor Construct SRL. Firma omului de afaceri Victor Mihalachi, implicat în clubul de fotbal FC Botoşani, contribuia în timpul guvernării PDL la campania democrat-liberalilor. Aşa se face că Victor Construct apare cu o sponsorizare de 50.000 de lei la PDL, în aprilie 2012. După intalarea la putere a USL, patronul firmei de construcţii îşi schimbă destinatarul donaţiilor, dând chiar luna următoare 170.000 de lei la USL şi 64.300 de lei la PSD, în mod distinct.

Într-un an fără nicio rundă electorală, în 2013, susţinerea oficială a partidelor aflate la putere s-a rezumat la 15.000 de lei la PSD şi la 30.000 de lei pentru PNL. Câştigul a fost, însă, de 15.000 de ori mai mare. Astfel, numai cele 12 contracte înregistrate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) – fără eventuale achiziţii directe – însumează, în 2013, 65 de milioane de lei (inclusiv TVA). Anul 2012 a fost însă şi mai profitabil, deşi şi sponorizarea mai mare. Astfel, cele 13 contracte finanţate din fonduri publice atribuite Victor Construct în 2012 însumează 152 milioane de lei, în timp ce cu un an înainte firma semna contracte de doar 11,4 milioane.

Mai mult de jumătate dintre aceste contracte sunt obţinute prin negociere fără anunţ de participare, beneficiarii fiind mai ales autorităţi publice din judeţele Botoşani, Neamţ sau Suceava, pentru care Victor Construct a amenajat trotuare, terenuri de joacă, a extins centre de bătrâni, a construit blocuri ANL şi a reabilitat secţii în spitale. Cel mai mare contract primit în 2013 – modernizarea sistemului rutier în Dorohoi – a fost semnat cu o primărie PSD.

Victor Construct are, însă, relaţii de afaceri şi cu ministerele. În 2012, a primit un contract de 5,7 milioane de lei de la Ministerul Educaţiei, condus la acea vreme de Ecaterina Andronescu (PSD). În acelaşi an, a primit, prin Ministerul Sănătăţii, reabilitarea spitalelor judeţene din Botoşani, Suceava, Rădăuţi, Neamţ şi, prin Ministerul Justiţiei, repararea clădirilor tribunalelor din Covasna şi Neamţ.

La două capete a jucat şi Conrec SRL, firma omului de afaceri Mihai Vrăjitoru, considerat regele asfaltului la Botoşani. Oficial, Conrec a investit în mod egal, câte 20.000 de lei în fiecare din cele două partide mari aflate la guvernare la vremea respectivă. A recuperat mult mai puţin decât Victor Construct, dar mult mai mult decât a sponsorizat. Astfel, contractele cu statul înregistrate în SEAP însumează deja, pentru 2014, 238.000 de lei şi se ridică la 10.9 milioane în 2013.

Cel mai bun an din acest punct de vedere a fost şi pentru Conrec 2012, când autorităţile locale au venit în întâmpinarea sponsorului politic cu contracte de 27,5 milioane de lei, în timp ce în 2011 compania câştiga lucrări de 6,5 milioane.

Aflat în relaţii de cumetrie cu foştii şefi ai judeţului, fie ei prefecţi, primari, viceprimari, Mihai Vrăjitoru a fost un fidel donator al PLD, apoi al PDL, fiind naşul fostului primar Cătălin Flutur. Odată cu schimbarea puterii, s-a modificat însă şi destinaţia banilor principalului asfaltator din zonă. Printre clienţii Conrec în 2014 se numără CNADNR, lucrări mai vechi fiind făcute pentru Biroul de Meteorologie Legală, E-ON Gaz, Primăria Botoşani şi mai multe primării de comună din judeţ.

 

One thought on “Florin Ţurcanu despre firmele care au sponsorizat partidul, apoi au încheiat contracte uriaşe cu statul: Doar nu era să se ducă în cartierul Parcul Tineretului ca să ceară o sponsorizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *