Judetul Botosani, cel mai sarac judet din Uniunea Europeana

Datele statistice arată că zona Botoşaniului reprezintă polul sărăciei in Uniunea Europeană. Un anunţ recent al Germaniei, conform căruia sunt considerate sărace persoanele care ciştigă lunar mai puţin de 800 de euro, creează probabil sentimente de frustrare pentru mulţi botoşăneni. Şi nu este doar cazul Germaniei. In majoritatea statelor UE, ciştigul de pină la 800 de euro nu oferă posibilitatea de a depăşi statutul de "sărac".

Datele inregistrate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) arată că in aprilie, in judeţ erau in jur de 56.000 de angajaţi. Dintre aceştia, 3.153 sunt plătiţi cu salariul minim, respectiv 500 de lei noi. Sub 500 de lei noi ciştigă 7.325 de persoane, care probabil muncesc cu jumătate de normă. Restul de 46.261 de salariaţi ciştigă peste 500 de lei noi pe lună, venitul mediu fiind de 962 de lei noi, adică aproximativ 260 de euro. Ciştigul mediu net pe lună al botoşănenilor este mai mic decit media pe ţară cu 230 de lei noi. Insă frustrarea vine din faptul că un sărac din statele vestice ale UE ciştigă de trei ori mai mult. Ingrijorător este faptul că 100.000 de persoane aparţinind populaţiei active (cu virste intre 16-62 de ani) nu lucrează. In judeţ primesc ajutoare sociale 180.000 de familii şi persoane singure.

Iulia Cocriş, directorul AJOFM, este de părere că multe persoane din mediul rural trăiesc doar din venitul minim garantat, subvenţii sau alocalţii. De exemplu, beneficiarii de ajutor social primesc in medie in jur de 300 de lei noi lunar, aşadar mai puţin de 100 euro. Aceşti bani abia ajung pentru procurarea hranei, avind in vedere că preţurile din Romania sunt aproximativ egale cu cele din UE.

Astfel uleiul de floarea-soarelui costă in Romania in jur de opt lei noi (2,17 euro), in timp ce in Franţa costă doi euro, iar in Italia 1,5 euro. Dacă pentru un litru de lapte in Romania se plătesc in jur de patru lei noi (1,1euro), in Franţa acelaşi produs costă 0,9 euro, iar in Italia intre 0,5 şi 1,3 euro. Cafeaua costă la noi in jur de 14 lei noi 500 de grame (3,8 euro), in Franţa in jur de 4,90 euro sau in Italia patru euro. Un kilogram de pulpă de porc costă in Botoşani in jur de 14 lei noi (4 euro). In Franţa acelaşi aliment se cumpără cu 3,9 euro, iar in Italia cu cinci euro. Puiul intreg costă la noi nouă lei noi pe kilogram (2,1 euro), in Franţa patru euro, iar in Italia 3,5 euro. Roşiile se vind in Botoşani cu cinci lei noi (1,3 euro), in Franţa cu 1,8 euro, iar in Italia cu 1,5 euro. O diferenţă mare de preţ se notează la apa plată. Dacă in Italia o sticlă de apă plată de marcă se poate achiziţiona cu 0,20 euro, la noi costă in jur de 0,40 euro.

La sucul natural nu este nicio diferenţă de preţuri, in toate cele trei ţări costă in jur de 2-2,5 euro.

O comparaţie interesantă se poate face cu preţul carburantului. In Romania benzina fără plumb costa ieri 4,07 lei noi litru (1,10 euro). In Italia, Franţa şi Germania preţul era ieri in jur de 1,50 euro. Un calcul simplu arată că un botoşănean plătit cu salariul minim ar putea cumpăra 122 de litri de benzină, iar unul cu un ciştig mediu 236 de litri. Un sărac din Germania, Italia sau Franţa ar putea cumpăra cu salariul minim 533 de litri de benzină. Intr-o Europă unită, măsura sărăciei este aşadar atit de diferită, incit săracul din Vest ar fi bogat la noi.