Festival de ouă încondeiate la Rogojești

Afis festival oua incondeiateCentrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani în colaborare cu Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Rogojeşti şi în contextul mult aşteptatelor Sărbători Pascale, organizează Festivalul Concurs de Ouă Încondeiate cu accent pe secţiunea meşteri populari adulţi care este prima manifestare de acest gen în zona etnografică Botoşani.

S-a optat pentru derularea Festivalului în Rogojeşti deoarece această microzonă din judeţul Botoşani a reuşit să conserve foarte bine meşteşugul „închistririi” ouălor, să-l desăvârşească şi să-l îmbogăţească de-a lungul timpul – fiind, în acelaşi timp, receptiv la influenţele care au pătruns din zona etnografică Suceava, dar şi din partea etniei cu care membrii comunităţii convieţuiesc. Ca orice meşteşug autentic practicat într-o microzonă a reuşit să se raporteze la acele motive pe care meşterele din Rogojeşti le numesc „bătrâneşti”, indirect acestea mărturisindu-şi propria preferinţă sau propria selecţie apărută parcă independent de voinţa lor.

Maniera mult elaborată pe linia ornamentării cu motive geometrice stilizate va fi abordată, cu precădere, de către meşterele din Ulma, Brodina, Vatra Moldoviţei, Ciocăneşti, Rădăuţi, dar şi de meştera Nistor Iuliana Celica din Rogojeşti care a reprezentat comunitatea botoşăneană la festivalurile din ţară cu mult succes.

like facebookInstituţia şi-a propus să implementeze în Rogojeşti acest proiect cultural – fiind conştientă de faptul că aici i se poate asigura continuitatea mult cuvenită şi practicarea ca atare a meşteşugului la înălţimea necesară care în timp  îi va  oferi posibilitatea de a se impune la manifestările de profil care au loc în întreaga ţară. În acelaşi timp, nu şi-a propus să singularizeze practicarea acestui meşteşug doar în această microzonă, ci, din contră, să invite pe cei din judeţul Botoşani să se desăvârşească în practicarea „închistririi” ouălor deoarece potenţialul creativ există şi în alte sate şi comune ale judeţului doar că acesta nu a beneficiat de acele influenţe amintite mai sus.

Programul propiu-zis, vineri, 5 aprilie 2014, va debuta la ora 10.00 cu derularea atelierelor de lucru prin concursul meşterilor populari invitaţi, iar, sâmbătă, 6 aprilie 2014,  ora 12.00 va include expoziţiile cu vânzare ale meşterilor populari alături de atelierele interactive de lucru care vizează următoarele categorii: meşteri populari – copii, meşteri populari – adolescenţi, meşteri populari – vizitatori.

Paralel, aceste ateliere se vor îmbina şi cu scurte concerte de muzică bisericească, susţinute de copiii Parohiei Rogojeşti.

Deschiderea oficială a Festivalului Concurs de Ouă Încondeiate – Ediţia I, Rogojeşti, va avea loc sâmbătă, 5 aprilie 2014, ora 09.30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *