Acuze grave la adresa unui şef de Vamă din Botoşani

ovidiu vasile marceanUn ziar central a publicat o anchetă referitoare la un şef de Vamă din Botoşani. Potrivit Ziua News, botoşăneanul este cel mai longeviv şef de vamă, cel mai sărac, însă cu un văr putred de bogat. Ancheta îl priveşte pe Ovidiu Vasile Marcean.

Iată articolul!:

like facebookȘeful Biroului Vamal Suceava, Ovidiu Vasile Marcean, este cel mai logeviv șef de vamă din România. Indiferent de culorile politice care s-au succedat la guvernare, acest conducător de vamă a știut cum să facă pe placul șefilor și să rămână în funcție. Timp de 20 de ani. Potrivit declarației de avere, este cel mai sărac vameș din România. Conform unor surse bine informate, ar avea cel mai bogat văr de vameș.

De profesie inginer mecanic, Ovidiu Vasile Marcean este angajat în cadrul Direcției Generale a Vămilor în anul 1992. În anul 1994 promovează în funcția de șef vamă, la Vama Stânca-Costești, cu ajutorul directorului adjunct al Direcției Regionale Vamale Iași, Ion Liliana, care îi este rudă. În perioada în care prim-ministru al României era Adrian Năstase, Ovidiu Vasile Marcean devine simpatizant al PSD, calitate care, spun gurile rele, îi asigură continuitatea. Odată cu numirea în funcția de Director general al Direcției Generale a Vămilor a lui Dinu Gheorghe încep să apară probleme cu funcțiile de conducere din cadrul vămii.

Dinu Gheorghe anulează toate ordinele de numire date anterior și dispune scoaterea la concurs a tuturor funcțiilor de conducere. Concursul organizat la DGV București din acea perioadă a fost unul care a făcut obiectul unui mare scandal, existând suspiciunea că acesta a fost organizat pentru colectarea unor mari sume de bani. „Așa au simțit și colegii din Vama Stânca, atunci când, la inventarul magaziilor de bunuri reținute și confiscate de la călători, imediat după examenul dat de personajul în cauză, s-a constatat o lipsă de opt mii pachete țigări Plugarul, care au fost completate din buzunarul nostru, al lucrătorilor vamali”, ne-a povestit o sursă care a dorit să își păstreze anonimatul. În urma concursului, dintre toți șefii de vamă din DRV Iași, doar doi au luat concursul. Unul dintre ei a fost Ovidiu Vasile Marcean. Presa locală a relatat în numeroase rânduri despre posibilele fapte de corupție în care ar fi fost implicat Ovidiu Vasile Marcean, dar din cauza lacunelor existente în Legea 188/1999 privind Statutul Funcționarilor Publici, acesta este menținut în funcție și la ora actuală.

Alcoolul, cel mai bun agent electoral

În 2006, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției Poliției de Frontieră Iași, în baza unor informații, au oprit pentru control două autocamioane care au intrat prin Vama Stânca-Costești, la controlul acestora descoperind cantitatea de 309.075 pachete țigări și 108.000 butași de vie. Transporturile în cauză erau importate din Republica Moldova de o firmă din Iași cu punct de lucru la Huși, – în prezent radiată – Genew Impex SRL. În carnetul TIR marfa era trecută era „mere proaspete”. La vremea respectivă, s-a pus repede batista pe țambal. Polițiștii de frontieră l-ar fi observat pe Ovidiu Marcean, la câteva zile de la flagrant, în compania patronului acestei firme, la Popasul Cotnari. „Țapi ispășitori pentru neglijență în serviciu au fost scoși doi lucrători vamali care, la vremea respectivă nu fuseseră de serviciu, dar nu erau în grațiile șefului”, spune aceeași sursă.

Acest caz a stârnit vâlvă în presa vremii, dar șeful vămii a rămas de neclintit până în 2008. La acea dată a fost mutat temporar, dar tot șef, la Vama Botoșani. Odată cu schimbările politice de la București se schimbă și gusturile șefului de vamă. Devine simpatizant PDL. În această calitate se implică în campania electorală.

Pe linie de muncă desemnează o comisie formată din șeful de vamă, adică el, și inspectorul vamal Ciornei Dan, pentru distrugerea unor cantități de alcool. Acest lucru se produce doar fictiv. Cantitatea de 1.000 litri alcool este distribuită barurilor din Colegiul Săveni în scop electoral. Colegii lui din echipajele mobile ale Vămii Botoșani nu știau de aranjamentele șefului și, în urma unor inspecții, au confiscat cantități importante de alcool și au aplicat amenzi, fapt care a atras atenția și antipatia colegilor de partid. În interpelarea din plenul Senatului, din 17 iunie 2009, deputatul botoșănean Florin Țurcanu i-a atras atenția lui Cătălin Predoiu, ministru al Justiției în acea perioadă, despre unele aspecte negative din campania electorală, inclusiv despre implicarea șefului vămii Botoșani care, folosindu-se de funcția deținută și cu legitimația de serviciu, amenința cu amenzi agenții economici care nu votează cu PDL și care nu lipesc la societățile comerciale afișe cu PDL.

Doar nota 4,80

În 2010 are loc, la sediul Autorității Naționale a Vămilor, un examen de titularizare pentru funcția de șef definitiv la Vama Botoșani. La acest examen, Ovidiu Vasile Marcean obține nota 4,80, care nu îi asigură promovarea. În 2011, Marcean primește preavizul cu nr. 51926/08 septembrie 2011, prin care este informat că nu deține studii economice sau juridice, condiție impusă pentru a ocupa funcția de șef vamă. Se menține însă în funcție printr-o adeverință 6031/14 iulie 2011, emisă de Universitatea Spiru Haret, din care reiese că a absolvit Facultatea de știinte economice. La acea dată, din cauza scandalului cu diplome false de la Spiru Haret, recunoașterea acestora era suspendată. Momentan, Marcean Ovidiu Vasile ocupă funcția de șef vamă la Aeroport Suceava.

Cel mai bogat văr de șef de vamă

Conform declarației de avere, Ovidiu Vasile Marcean, șef al Biroului Vamal Aeroport Suceava, deține împreună cu soția – grefier la Tribunalul Botoșani secția Contencios Administrativ și Fiscal – un teren intravilan cumpărat în 2001 în suprafață de 950 de metri pătrați, un apartament cumpărat în 1999 în suprafață de 72 de metri pătrați și un autoturism Skoda fabricație 2009. Nu au bijuterii, datorii, conturi în bănci sau plasamente. În schimb, spun sursele noastre, au un văr foarte bogat, un anume Lică din Vatra Dornei. Acesta, spun același surse, deși nu provine dintr-o familie înstărită și muncește ca tarabagiu, deține mai multe terenuri, câteva hectare de pădure și o pensiune. Unele dintre terenuri au fost vândute celor care și-au construit case de vacanță sau pensiuni în Vatra Dornei.

One thought on “Acuze grave la adresa unui şef de Vamă din Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *