O fraudă de miliarde de lei petrecută la sucursala BRD Groupe Societe Generale Botoşani aruncă din nou in aer sistemul bancar romanesc. Miliarde de lei au fost scoase din conturile unor persoane fizice şi juridice, fără acordul titularilor, şi virate apoi in conturile altor persoane pentru a fi utilizate in scop personal. Valoarea exactă a prejudiciului nu a fost incă stabilită, intrucit ancheta deschisă de autorităţi nu a fost finalizată, iar parte din sume au fost restituite de cei implicaţi.
Intreaga afacere a fost gestionată de o fostă angajată a sucursalei BRD Botoşani, Mariana Dulgheriu, care a lucrat in complicitate cu nişte cunoscuţi. In calitate de consilier clientelă BRD, aceasta avea acces la conturile societăţilor comerciale şi, din cite spun anchetatorii, ar fi efectuat mai multe operaţiuni neautorizate pentru a scoate in final mai mulţi bani. Victimele au fost in principal societăţile care operau zilnic tranzacţii financiare, cu mai mulţi clienţi şi care aveau suficiente fonduri in cont. In acest fel, un virament de citeva zeci de mii de lei nu reprezenta un motiv de suspiciune. Odată scoşi din contul titularului, banii ajungeau in conturile cunoscuţilor fostei angajate BRD, iar de aici erau scoşi sau utilizaţi in interes propriu. Intreaga a??suveicăa?? s-a destrămat cind unul dintre administratorii societăţilor a realizat că in contul societăţii nu se mai regăseşte o sumă destul de mare. Sesizaţi, reprezentanţii BRD au crezut iniţial că e vorba de o confuzie, după care au incercat să acopere paguba şi au chemat controlul intern al băncii la Botoşani. Verificările ulterioare aveau să scoată la iveală alte cinci tranzacţii suspecte, din conturile altor clienţi, iar in aceste condiţii titularii i-au sesizat pe poliţişti şi procurori.
Iniţial, cazul a fost inregistrat la Parchetul local, după care, din cauza implicaţiilor, dosarul a fost preluat de procurorii de pe lingă Tribunalul Botoşani. Considerată principalul suspect, Mariana Dulgheriu urmează să fie cercetată pentru delapidare, fals şi uz de fals, dar şi celelalte persoane care au ajutat-o să scoată banii din bancă ar putea fi puse sub acuzare dacă se va constata că a fost vorba de o complicitate.
Conform unor informaţii neoficiale suma de bani in cauză depăşeşte cinci miliarde de lei vechi, insă chiar dacă autorităţile au avut suficient timp să-şi facă o imagine despre cele intimplate in cadrul sucursalei BRD, toţi cei implicaţi refuză să precizeze suma sustrasă, perioada in care au fost efectuate operaţiunile ilegale, cine sunt persoanele implicate şi unde au ajuns banii. Contactaţi de reporterii "Monitorul", cei din conducerea Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani au refuzat să discute pe marginea acestui caz invocind existenţa unei clauze de confidenţialitate convenită cu BRD Societe Generale . In schimb, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie au confirmat existenţa dosarului. "In prezent, Serviciul de Investigare a Fraudelor impreună cu lucrătorii Serviciului de Cercetări Penale, sub supravegherea directă a procurorului, efectuează cercetări intr-o cauză penală care vizează delapidarea unei sume importante de bani de la BRD sucursala Botoşani. Intrucit ancheta se află in plină desfăşurare, in prezent nu putem furniza alte detalii intrucit ar periclita mersul anchetei", a precizat subcomisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvint in cadrul IJP.
Reprezentanţii băncii au refuzat să furnizeze detalii
Pus in situaţia de a comenta cele intimplate, Dan Alupoaie, directorul sucursalei BRD Botoşani, a refuzat să facă orice declaraţii susţinind că nu este abilitat să discute cu reprezentanţii mass-media pe astfel de subiecte. Abia ieri, după circa 24 de ore de la solicitarea "Monitorului", reprezentanţii băncii au făcut o primă precizare. "BRD a descoperit o serie de operaţiuni neautorizate efectuate de o fostă angajată a băncii; banca a depus plingere penală impotriva acestei persoane, cercetările fiind acum in curs de desfăşurare. Nu putem furniza in acest moment mai multe detalii, pentru că acest lucru ar putea dăuna anchetei. Un lucru il putem afirma cu siguranţă şi anume că nu există prejudicii pentru clienţii băncii", se menţionează intr-un răspuns oficial primit din partea lui Traian Traicu, şef Serviciu Relaţii cu Media din cadrul BRD Groupe Societe Generale.
Deşi reporterii "Monitorul" au incercat să afle punctul de vedere al Marianei Dulgheriu, aceasta nu a putut fi contactată. Potrivit unei persoane care s-a recomandat ca fiind menajera familiei, aceasta ar fi plecată din localitate, insă nu se ştie cu exactitate data la care va reveni. Totuşi, procurorii au pus sechestru pe bunurile deţinute de familie, in eventualitatea in care paguba nu va fi recuperată integral pină la finalizarea anchetei