Roman cere în Parlament reorganizarea centrelor de transfuzie sanguină

roman cristianDeputatul Cristian Constantin Roman, de la Forța Civică, a elaborat un proiect de inițiativă legislativă care vizează reorganizarea centrelor de transfuzie sanguină şi integrarea acestora în sistemul medical de urgenţă.

Cadrul legislativ actual, după care funcţionează aceste centre, nu răspunde nevoilor sistemului medical şi al pacienților, de multe ori viaţa acestora din urmă fiind periclitată tocmai din această cauză.

Mai exact, aceste centre nu asigură un regim de permanenţă în funcţionare, angajaţii săi beneficiind de un program de lucru similar oricărui bugetar de rând, inclusv  de minivacanţele prelungite, pe care nu de puţine ori Guvernul le acordă. Ori, în cazul unor accidente cu victime multiple sau cazuri medicale grave, care reclamă o nevoie urgentă de sânge, cadrele medicale practic nu au cu cine colabora la centrele de transfuzie, adică trebuie să aştepte întoarcerea angajaților acestora din minivacanţă. Pare absurd, însă este cât se poate de real. Într-adevăr, la nivelul judeţelor se constituie anumite stocuri de sânge, însă nu întotdeauna ele sunt suficiente, iar unele produse din sânge nu au valabilitate mai mare de 3-4 zile.

 like facebook„I-am adresat luni o interpelare noului ministru al sănătăţii, domnului Nicolae Băniciou, prin care i-am cerut să-mi comunice punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce, privitor la propunerea mea. Adică dacă reorganizarea centrelor de transfuzii ar trebui făcută după modelul Unităţilor de Primiri Urgenţe, sau dacă ele ar putea fi efectiv integrate în serviciul medical UPU, acesta fiind ultimul detaliu de clarificat înainte de depunerea proiectului de lege la Parlament, un proiect al cărui unic scop este acela de a salva vieţi, a declarat parlamentarul botoşănean.

Sursa: comunicat de presă Cristian Roman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *