Medicii Spitalului Judeţean tratează un om care, in acte, nu există. Niciun document nu atestă că acesta s-a născut, că are vreun nume sau vreun drept, iar prima oară cind părinţii s-au izbit de problemă a fost in această săptămină, cind băiatul, care spune că are 17 ani, a suferit o fractură de femur. Mai intii, reprezentanţii Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU), unde a ajuns adolescentul, i-au cerut tatălui acestuia un buletin. "Ne-a spus că nu are buletin. L-am intrebat dacă l-a pierdut şi a spus că nu a avut niciodată. I-am cerut atunci CNP-ul sau certificatul de naştere, insă răspunsul a fost acelaşi: Nu are", a povestit o asistentă din cadrul UPU.
Deşi ştiu că va fi aproape imposibil de dovedit că au tratat o persoană care nu există, medicii l-au internat imediat pentru a fi supus unei operaţii complexe.
O altă problemă este decontarea banilor cheltuiţi cu acest caz. Nota de plată va depăşi citeva zeci de milioane de lei vechi, avind in vedere că adolescentul a fost supus unei intervenţii ortopedice extrem de laborioasă, a stat internat mai mult de o săptămină şi a primit medicaţie scumpă.
Cazul, al doilea de acest fel din ultimele două săptămini, a fost anunţat şi departamentului de asistenţă socială al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP). Ancheta ASP a arătat că băiatul, de 17 ani, din Dingeni, provine dintr-o relaţie de concubinaj, iar părinţii nu au catadicsit să-i facă un certificat de naştere. "Ar trebui şi primăriile să-şi dea interesul mai mult. Practic vorbim de o persoană care nu există. Neavind acte de identitate, renunţi la toate drepturile pe care ţi le conferă Constituţia. Părinţii sunt cu atit mai inconştienţi", a precizat Lidia Onofrei, preşedinte al Colegiului Judeţean al Asistenţilor Sociali.
Oficialii botoşăneni spun că nepăsarea părinţilor sau lipsa lor de informare duce la numeroase cazuri de acest fel. "Lunar, noi avem cite trei-patru astfel de cazuri. Se poate spune că ne-am obişnuit, insă la noi e vorba de copii de maxim trei ani. In general astfel de cazuri se intilnesc la copiii născuţi in străinătate, ai căror părinţi sunt prea comozi să le facă acte şi pentru ţara noastră", a precizat Mihaela Timofciuc, director medical al Spitalului de Copii.
Dacă dosarele pentru crearea unei identităţi se soluţionează rapid, obţinerea de la Casa de Sănătate a banilor aferenţi tratării acestor bolnavi durează luni bune