Expoziţie de mărţişoare realizate de copii la Bibliotecă. Nepoţica bibliotecarului Mihai Cornaci, premiată pentru expoziţia ei cu mărţişoare numismatice!

martisoare-15Biblioteca Mihai Eminescu Botoşani a găzduit, joi dimineață, cea de-a 7-a ediţie a expoziţiei Mărţişor 2014, unde au expus mărţişoare copii de la grădiniţele şi şcolile din municipiu. Copiii au primit diplome şi au avut parte de poveşti despre tradiţia acestui simbol primăvăratic din partea Stelianei Băltuţă, muzeograf etnograf. Mărţişoare reprezentând figurine din desene animate, semnele zodiacale, flori, dar şi medalii i-au inspirat pe cei mai mici botoşăneni şi nu numai, căci au expus şi copii din alte judeţe, de a crea talismane vestitoare ale anotimpului care urmează.  Interesantă a fost expoziția cu mărțișoare reprezentându-l pe Mihai Eminescu create de un copil din Sibiu împreună cu străbunicul lui, acesta din urmă prezent la așazisul vernisaj găzduit joi de Bibliotecă sau o expoziție de mărțișoare cu monezi realizată de bibliotecarul Mihai Cornaci și nepoția lui Alexia.

like facebook„Exponatul Alexiei- Mărţişoare numismatice- este unul specific pentru că iniţial mărţişorul când a fost oferit, începând din perioada dacică, clasa aristocratică ofera mărţişorul cu o monedă de aur sau de argint. În panoul Alexiei sunt mărţişoare dedicate lui Eminescu şi mărţişoare numismatice româneşti din perioada modernă începând cu banul aurit de la 1888 când la Balul Curţii Regale dat în cinstea mihai cornaci si nepoata saacestei sărbători, regele a oferit alături de şnur acest ban  la sărbătoarea respectiva”, a spus botoşăneanul Mihai Cornaci.

Nepoţica bibliotecarului are  4 ani  şi a realizat acest panou expoziţional cu sprijinul bunicului. Mihai Cornaci a spus că o iniţiază deja pe micuţa sa nepoţică în tainele numismatice şi abia aşteaptă să crească mai mare pentru a înţelege şi mai bine poveştile despre bani, medalii şi eroi.

„Tot ce se întâmplă astăzi este o dedicație primăverii, mărțișorul este confecționat de copii, un semn pentru primăvară, un semn pe care-l găsim peste tot în secțiile noastre ale Bibliotecii. Expoziția se remarcă printr-o participare foarte numeroasă, de la cei mai mici de 5 ani până la cei mari, de școală generală. Este un moment important pe care îl serbăm așa cum se cuvine”, a spus directorul Bibliotecii Mihai Eminescu, Cornelia Viziteu.

La expoziţia Mărţişor 2014 au participat circa 100 de copii fiecare aducându-şi contribuţia cu tot felul de mărţişoare care mai de care mai interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *