Inverviu Evenimentul: Portariuc mai dă 1% şanse USL, iar 99% e vina PNL

ovidiu portariuc (4)Primarul social-democrat al municipiului Botoşani, Ovidiu Portaeriuc, este dezamăgit de inevitabila destrămare a USL. Într-un interviu acordat cotidianului „Evenimentul”, Portariuc susţine că proiectul USL are şanse de doar 1% de a mai continua.

Iată interviu realizat de reporterii Evenimentului:

– La Botoşani, cetăţenii plătesc 170 de lei/gigacalorie. Ce planuri are municipalitatea pentru sistemul centralizat de termoficare?
– În acest an vom finaliza modernizarea reţelelor, 80 % sunt deja executate. Singurul obiectiv este eficienţă maximă. Pentru a genera competitivitate am stabilit ca în cazul în care societatea subordonată Consiliului Local obţine indicatori pozitivi, se vor ocupa în continuare de termie. În schimb, dacă vor intra pe modelul societăţilor de stat, care nu merg pe profit şi consumă subvenţii, ne vom gândi şi la o altă variantă. Deocamdată, am încredere că ModernCalor îşi va dovedi eficienta. Aceasta se măsoară foarte pragmatic, în cost pe gigacalorie, număr minim de incidente, pierderi cât mai puţine. Anul trecut s-au făcut lucrări de 20 de milioane de euro la sistemul de termoficare, iar în acest an se vor mai face de încă 6-7 milioane.
În perioada următoare va fi efectuat un audit de către Banca Mondială, de unde am luat un credit de 10 milioane de dolari, pentru a evita un blocaj ce ţinea de fondurile de la Guvern. Va veni o echipa de experţi. Aceştia vor face o analiză pentru a găsi soluţii de eficientizare pentru a scădea costul gigacaloriei cu 10-15%.
– Intenţionaţi să eliminaţi obligativitatea ca posesorii de centrale de apartament să achite căldura din spaţiile comune. Ce efort financiar implică?
– În aceasta situaţie se află peste 7.000 de botoşăneni. Am încercat să rezolvăm situaţia pe actuala legislaţie, dar, din păcate, nu s-a putut. Cei de la ANRSC (n.r.-Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare) să ne lase nouă, la latitudinea administraţiei locale, posibilitatea de a acoperi prin subvenţii aceste sume. Efortul bugetar nu este foarte mare, aproximativ 400.000 de lei pe an. Cred că este corect faţă de aceşti utilizatori, care, prin taxe şi impozite, susţin investiţia în termoficare, dar ei nu beneficiază de aceste modernizări.
– Ce priorităţi aveţi pentru asfaltările din municipiu?
– Din păcate, din cauza ratelor şi dobânzilor pe care le plătim la un credit contractat acum câţiva ani, care se ridică la 18 milioane de lei anual, nu mai putem investi masiv în asfaltări. Bugetul pe reparaţii străzi este undeva la 400.000 de lei, ceea ce este foarte puţin. Avem două lucrări mari pe bulevardul Primăverii şi strada Maramureş, apoi intervenţii în cartierul Sucevei, Aleea Liceului. Din păcate, trebuie să plătim aceste credite, care nu prea au rezolvat problema drumurilor, poate doar în zona centrală.
– Care proiect pe care l-aţi iniţiat consideraţi că ar putea fi un exemplu pentru alte municipalităţi din Moldova?
– Anul acesta am decis scutirea de la plata impozitelor locale pentru familiile elevilor olimpici, cu rezultate la concursurile naţionale şi internaţionale. De asemenea, am decis că vom oferi o şansă elevilor care termină liceul cu media peste nouă. Astfel, prin tragere la sorţi, un elev câştigător va primi un apartament gratuit într-un cartier pe care intenţionăm să-l construim.

De când nu mai funcţionează USL la Botoşani?
– Deşi am făcut multe eforturi şi compromisuri, nu am găsit înţelegere la partenerii din PNL Botoşani. Pe chestiuni punctuale au votat la fel ca cei din PDL, de asta am spus că la Botoşani există o alianţă neoficializată între PNL şi PDL. Este o dezamăgire. Sunt lucruri pe care le-am promis în campanie, dar nu le-am putut realiza pentru că cei din PNL, imediat după alegeri, au schimbat modul de abordare. Chiar în ultima şedinţă de Consiliu Local am încercat să schimb nişte directori care reprezintă grupuri de interese PDL, dar, s-au coalizat cei din PNL şi PDL şi au protejat aceste interese.
-Ce şanse mai daţi USL?
1% şanse şi 99% e vina PNL. Am spus mai demult că liberalii trebuie să se hotărască dacă sunt la putere sau în opoziţie, nu poţi fi la putere la Bucureşti şi în opoziţie la Botoşani. Nu se poate ca PNL să aibă miniştri în Guvern, iar la Botoşani să facă alianţă cu PDL şi să blocheze proiectele primarului.
– Cum va afecta ruperea USL votul din Consiliul Local?
– Pentru mine nu va fi o schimbare foarte mare pentru că şi până acum am avut parte de opoziţie din parte partenerilor liberali. Nu văd ce ar putea să mai facă, doar să blocheze şi proiectele de interes clar cetăţenesc, PUD-uri, PUZ-uri. Nu cred ca va fi vreo diferenţă. Important este, în cazul în care vor ieşi de la guvernare, cum vor explica acest lucru cetăţenilor. Eu am atras atenţia mai demult şi nu credeam că este realizabilă candidatura lui Crin Antonescu, în condiţiile în care noi eram atacaţi de către cei de la PNL. Cum ar putea electoratul PSD să-l voteze pe Crin Antonescu când ei văd, zi de zi, în presă, cum suntem atacaţi pe plan local.
– În cazul destrămării USL, cine va fi marele pierzător?
– Cred că toţi vom avea de pierdut. Mie îmi pare rău că nu a funcţionat la Botoşani USL, asa cum am promis cetăţenilor. Probabil că argumentele liberalilor vor fi suficiente pentru a le explica oamenilor de ce au ieşit de la guvernare, în cazul în care vor face acest pas. Cred că misiunea USL va fi preluată de USD şi dusă mai departe şi vom încerca să ne respectăm toate angajamentele luate în campanie.
– Are PSD un candidat la prezidenţiale? Este acesta Victor Ponta?
– Dacă cei din PNL vor înţelege care este rolul lor în Guvern şi nu trădează alianţa USL, candidatul va fi Crin Antonescu. Dacă vor ieşi de la guvernare, PSD nu poate să nu aibă candidat şi nu poate fi altul decât preşedintele partidului. Mai trebui să accepte şi Victor Ponta şi să-şi dorească.

– Cum vedeţi viitorul politic al Partidului Mişcarea Populară?
– Pe plan local cred că se vor încadra într-o marjă de 5-7 %. Vor prelua o parte din electoratul PDL şi inclusiv din oamenii de acolo, care vor încerca să scape de amprenta pusă pe PDL. Depinde şi de cel care va coordona echipa, deocamdată este Mihai Ţâbuleac, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean.
– Dar cel al PDL?
– Stabilizarea unui nucleu dur undeva intre 13-15%, în primul rând datorita fostului primar (n.r. Cătălin Flutur, preşedinte PDL Botoşani), care reuşeşte încă să ţină aproape membrii PDL. În schimb, cred că va fi extrem de dificil să revină. Mă tem să nu aibă soarta PNŢCD. Pe plan local, dacă nu renunţă la anumite personaje vor avea de pierdut, dar e problema lor. Pentru PSD, la Botoşani, putem vorbi de 45%, iar cu USD sa ne apropiem de 50%.
-Crearea USD, a încălcat sau nu protocolul USL?
-Eu nu cred ca l-a încălcat. Este o construcţie politică realizată doar pentru europarlamentare, fără a pune în pericol existenţa USL. Nu văd de ce s-ar simţi cineva ameninţat. (a consemnat Adina Zancu)

One thought on “Inverviu Evenimentul: Portariuc mai dă 1% şanse USL, iar 99% e vina PNL

  1. Destept mai esti! Nu ai fost in stare sa tii o familie, o casnicie si acum esti in stare sa dai sfaturi PNL-ului> RUSINE! Vezi de ale tale! Uita-te in prpria ograda si apoi da-ti cu parerea despre altii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *