Targul Mărţişorului începe miercuri pe Pietonalul Unirii

AFIS tgCentrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani,în perioada 26 februarie – 1 Martie,organizează Târgul Martișorului, Editia a IV a, 2014 unde vor participa meșteri populari invitați din  județele Iași, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț si Botoșani.

O parte a acestora a dezvoltat preocuparea de a confecționa aceste talismane, legate de trezirea la viata a naturii, ca o îndeletnicire suplimentară pe lângă meșteșugurile tradiționale pe care le practică.În acest sens, s-ar merita enumerați Gheorghe si Valentina Acasandrei, Vasile si Maria Neamțu, Veronica Hojbotă, Virgil Moldovan, Valentin si Lucia Matraș, Sonia si Eusebiu Iacinschi, alături de inginerii mesteșugari: Aurora Sauciuc si Petrică Timofciuc.

Manifestarea propriu-zisa și-a propus, ca de fiecare dată, promovarea unui simbol tradițional românesc, cristalizat si în miturile esențiale definitorii pentru spiritualitatea noastră – fie cu trimitere la etnogeneza poporului român, fie la realități din universul nostru patriarhal: raportul dintre soacră și noră.

like facebook

 Un detaliu, nu lipsit de importantă, este si faptul că – pe lânga tehnica facilă de realizare  a martișorului prin răsucirea celor doua fire de mătase sau lânica si prin prinderea bănuțului sau a fragilor, ce amintesc de eposul moldav, au apărut alte tehnici si, implicit, o diversificare a tematicii. Indirect încep să se impună alte tipuri de “talismane” confecționate prin alăturarea mai multor componente sau prin folosirea altor materii prime: lut, lemn, fetru , sfoara, pănuși, mărgeluțe si hârtie. Meșteșugul ca atare a ajuns să fie receptiv la tehnici provenite din alte culturi: handmade si quilling. Cu precădere, sunt atrași de acestea adolescenții si copiii. Se multiplică categoriile de mărtișoare: mărtișoare tradiționale sau de  oraș,primele aparțin celor din mediul rural si celelalte celor din mediul urban.Oricum, se constată  o acaparare a metodelor de lucru tributare “contextului urban” unde au pătruns influențele occidentale cu mai multă ușurintă.

Tuturor participanților li s-a recomandat expunerea elegantă a marțișoarelor indiferent de optiunea pentru confectionarea acestora: împletit, croșetat, modelat,pirogravat sau pictat si, nu în ultimul rând, abordarea doar a simbolurilor tradiționale românești.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a adresat invtațiii celor care au respectat criteriile de selecție si care au evitat la edițiile trecute să introducă mărțișoare realizate printr-o matriță unică sau în serie.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 26 februarie 2014, ora 12.00 pe Pietonalul Unirii din Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *