Socar, ţepuită cu 1,4 milioane lei

socar petroleumCompania petrolieră Socar, care a preluat, în urmă cu peste trei ani, de la soţii Berescu, lanţul de benzinării Romtranspetrol Botoşani, acuză că ar fi fost ţepuită cu 1,4 milioane de lei.

Banii ar fi fost scoşi premeditat din Romtranspetrol chiar în perioada în care azerii se pregăteau să cumpere părţile sociale ale firmei botoşănene.

Practic, societatea Romtranspetrol SRL, deţinută de familia Berescu, a împrumutat o firmă din grup cu 1,4 milioane de lei, iar preluarea acţiunilor Romtranspetrol de către Socar a însemnat implicit şi preluarea datoriilor.

like facebookFirma care a primit banii fără a executa niciun fel de lucrare se numeşte Trans Hidro Construct SRL, specializată în construcţii hidrotehnice. Aceasta era deţintă în documente de Marcel Panaite, însă era controlată- se pare- tot de Iulian Berescu.

Trans Hidro Construct SRL a fost înfiinţată în 1991, însă până în 2011 a fost inactivă. A fost reactivată doar pentru o foarte scurtă perioadă, cât să primească banii de la Romtranspetrol, cea mai mare parte din sumă fiind transferată chiar în timpul negocierilor dintre Romtranspetrol şi Socar.

La numai un an distanţă, Trans Hidro Construct SRL a intrat în insolvenţă, iar singurul creditor evidenţiat de lichidator, este compania Socar. Lichidatorul a acceptat ca datorii doar 1,05 milioane de lei, pentru diferenţă invocând prescripţia sumelor.

Surse neoficiale susţin că societatea de construcţii nu are active cât să acopere datoria înregistrată către compania petrolieră.

SOCAR a preluat 90% din acţiunile Romtranspetrol în 2014, iar diferenţa la sfârşitul anului trecut.  La momentul tranzacţiei, Romtranspetrol înregistra datorii de 29,1 milioane lei, cele mai mari, respectiv 2,8 milioane lei, fiind la instituţiile financiare şi la bugetul de stat.

Activele societăţii au fost evaluate la 30,3 milioane lei în momentul încheierii contractului cu creditorii, iar creantele de la clienţi 10 milioane de lei.

2 thoughts on “Socar, ţepuită cu 1,4 milioane lei

  1. Zi BEE-rescu si vei spune tot.Nu este nici prima ‘smechereala”si nic ultima.Ce sa faci daca JUSTITIA ESTE OARBA ??!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *