Profesorii, bulversaţi de decontarea navetei. SIP: S-au înregistrat abuzuri ale consiliilor locale

iuliana nacu aprNoua modalitate de decontare a navetei i-a bulversat pe profesori. Legea bugetului de stat pe 2014 prevede că naveta poate să se deconteze şi din „economiile înregistrate de unităţile de învăţământ preuniversitar de stat” , acest document intrând în conflict cu Legea Educaţiei care stipuleaza clar ca naveta trebuie plătită din bugetele locale şi nu din economiile făcute de şcoli. Din cauza acestor neconcordanţe, susţin reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, s-au înregistrat abuzuri ale consiliilor locale.

Foarte multe şcoli s-au trezit cu bugetele modificate şi alocarea unor sume foarte mari la un alt titlul de cheltuieli, din finanţarea de bază. Este un abuz pe care l-am semnalat. Cheltuielile acestea cu naveta care se transferă ca responsabilitate asupra şcolilor, de fapt se ia din celelalte cheltuieli de funcţionare. Pentru a nu deconta naveta din finanţarea complementară, s-au modificat bugetele şcolilor în aşa fel încât să se poată realiza economii la cheltuieli materiale ca să poată deconta şcoala„, a spus Iuliana Nacu, liderul SIP.

like facebook

 Sindicatele din învăţământ au atenţionat Ministerul Educaţiei cu privire la aceste nereguli şi se aşteaptă precizări.

Potrivit unui articol din Legea bugetului pe 2014, „se pot deconta cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, in limita distantei de 50 de km si in limita sumei de 26 lei/cadru didactic/luna pentru distanta de 3 km. Pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la 50 km suma de 26 lei/cadru didactic se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru”.

2 thoughts on “Profesorii, bulversaţi de decontarea navetei. SIP: S-au înregistrat abuzuri ale consiliilor locale

  1. Iata ca liderii de sindicat din invatamint au ajuns si ordonatori de credite.
    Nu stiu cine-i aceasta doamna, inca constat ca in capul ei exista o confuzie grava. Cica cheltuielile de functionare sunt date scolilor ,,de sus, din ceruri”
    iar naveta trebuie decontata din surse complementare. Asa ceva mai rar.
    Ar trebui sa se gaseasca cineva de la finante sa-i instruiasca putin pe acesti lideri, pentru ca bugetele unitatilor de invatamint se finanteaza din impozitele si taxele tuturor romanilor si tuturor societatilor comerciale. S-ar putea ca miine, poimiine, cadrele didactice sa ceara cite un leu de naveta de la toti muritorii si cite 10 lei de la fiecare primar – pentru ca ei sunt ……………alfa si omega. Nu se joaca nimeni cu aceasta tagma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *