Pacienţii cu asigurare vor plăti operaţiile scumpe

De la 1 aprilie, au intrat in vigoare prevederile contractului cadru in sistemul sanitar pe 2008. Cele trei pachete de servicii, cel de bază, pentru asiguraţi, cel minimal pentru neasiguraţi, dar şi cel facultativ, pentru cei asiguraţi pe o anumită perioadă, au in componenţă servicii asemănătoare cu cele de anul trecut. S-au modificat, insă, indicaţiile pentru anumite investigaţii. Evident, pachetul cel mai substanţial de servicii este cel de bază pentru persoanele asigurate. Acestea au dreptul la servicii de medicină primară, ambulatorie şi spitalizare gratuită. Dar şi aici există servicii care trebuie plătite intr-un anumit procent de către pacienţi, cum ar fi anumite operaţii laborioase pe cord sau pe creier.

In ce priveşte investigaţiile, noul contract cadru pe 2008 prevede din nou strict situaţiile in care medicii pot solicita ca pacientul să fie supus unor investigaţii mai scumpe, tip computer tomograf (CT), RMN sau scintigrafie. "Examenul CT se poate face in cazul afecţiunilor in care au fost epuizate toate celelalte posibilităţi de explorare şi in urgenţe medico-chirurgicale, gen politraumatisme cu afectare scheletară, de părţi moi şi/sau de organe interne, monotraumatisme cranio-cerebrale, fracturi complexe ale extremităţilor, hemoragii interne, accidente cerebro-vasculare acute şi afecţiuni ale aortei, in primele 24-72 de ore, cu justificare din punct de vedere medical, insuficienţă respiratorie acută prin suspiciune de embolie pulmonară, urgenţe abdomino-pelvine netraumatice, meningo-encefalită acută şi stări comatoase", a precizat un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate.

Cei neasiguraţi pot beneficia de investigaţii scumpe gratuite doar dacă sunt in pericol să-şi piardă viaţa. Pachetul minimal pentru aceştia este alcătuit din servicii medicale de urgenţă, iar, după acordarea acestora, cadrele medicale au obligaţia să le evalueze situaţia şi să-i externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică. Astfel se poate ajunge ca un pacient să fie externat inainte de a se fi vindecat complet, in caz contrar existind riscul să fie pus la plată.