Furnizorul de apă în pericol. Ameninţarea vine din interiorul Nova Apaserv

Nova ApaservSituaţie extrem de dificilă pentru furnizorul de apă din Botoşani. Societatea comercială Nova Apaserv este pusă în situaţia de a plăti propriilor salariaţi drepturi pe care nu le-a achitat în ultimii trei ani.

Operatorul de apă a fost obligat de instanţă să plătească drepturile salariale pe care le-a tăiat angajaţilor din 2010 până în prezent.

like facebook30 de angajaţi ai Nova Apaserv, care sunt afiliaţi la un sindicat din exteriorul societăţii, au câştigat un proces privind drepturile de muncă, anulând, astfel, mai multe dispoziţii date de directorii de până acum ai unităţii.

Astfel, angajaţii, care lucrează la staţia de epurare de la Răchiţi, au primit înapoi mai multe sporuri, printre care sporul de toxicitate, de condiţii deosebite de muncă şi de fidelitate. Angajaţii au mai obţinut anularea tăierilor salariale, în raport cu productivitatea muncii (de 20%), precum şi plata zilelor libere pe care au fost forţaţi să le ia pentru ca societatea să îşi reducă cheltuielile salariale.

Dispoziţiile se aplică şi retroactiv, legea menţionând un termen de 36 de luni, însă Nova Apaserv este înfiinţată doar din octombrie 2010 şi astfel de atunci se vor calcula drepturile câştigate în instanţă„, a declarat Cristian Sadovei, liderul sindicatul la care sunt afiliaţi angajaţii Nova Apaserv.

Un calcul aproximativ al conducerii societăţii arată că pentru cei 30 de salariaţi trebuie să se plătească 300.000 de lei.

Problema este că instanţa a creat un precedent, iar toţi angajaţii unităţii s-ar putea îndrepta în justiţie pentru a obţine drepturi salariale pierdute în anii anteriori.

În condiţiile în care Nova Apaserv are peste 450 de salariaţi, câştigarea unui proces colectiv ar putea pune furnizorul de apă în situaţia de a restitui propriilor oameni peste un milion de euro.

Preşedintele Consiliului  Judeţean, Florin Ţurcanu, a făcut un apel public la angajaţii operatorului de apă să înţeleagă situaţia şi să nu intenteze acţiuni în instanţă, pentru a nu pune societatea într-o postură delicată din punct de vedere financiar.

” O hotărâre judecătorească trebuie dusă la îndeplinire, însă mai avem posbilitatea eşalonării plăţii, conform legislaţiei. Vom găsi cele mai bune soluţii să nu punem în pericol bugetul societăţii. Eu le cer public angajaţilor, dacă îşi iubesc unitatea unde lucrează, să nu mai recurgă la aceste lucruri. Nu este vina actualei conduceri, care doreşte să scoată societatea din situaţia delicată. În noul contract de muncă vom pune nişte condiţii clare, vom plăti 100% salarii, dar şi ei trebuie să îşi asume nişte angajamente. Ar fi bine să nu mai punem într-o situaţie delicată”a afirmat Florin Ţurcanu.

3 thoughts on “Furnizorul de apă în pericol. Ameninţarea vine din interiorul Nova Apaserv

  1. se vede ca iubesti mult aceasta unitate ti-ai angajat verisoara sotiei tale si alte neamuri din partidul din care faceti parte PNL ,faceti abuz de functie ,bucurestiul stie ce faceti ??, rusine ,nesimtire cat incape ,abuzati la maxim, o sa dati cat mai repede cu subsemnatul, a-ti creat locuri de munca pt neamurile voastre ,sotii,fratisi surori si neamurile din partidul PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *