Sute de puşcăriaşi forţează eliberarea

penitenciarul botosaniSute de deţinuţi din Penitenciarul Botoşani au trimis cereri instanţelor de judecată pentru a ieşi mai repede din închisoare.

Cele mai multe acţiuni au fost depuse la Judecătoria Botoşani, unde, în numai cinci zile, s-au înregistrat peste 160 de cereri vizând revizuirea dosarelor sau eliberarea condiţionată, ca urmare a aplicării unei noi legi penale. Acestor acţiuni li se alătură 20 de cereri înaintate Tribunalului Botoşani, instanţă competentă să analizeze pedepsele pentru infracţiunile comise, dar şi cele 186 de dosare trimise magistraţilor de comisia de lucru înfiinţată la nivelul penitenciarului pentru evaluarea incidenţei aplicării legii penale mai favorabile, precum şi alte zeci de dosare de contestaţii la executarea pedepselor.

 

like facebook

Per total, ar fi vorba de aproape 400 de cereri, în condiţiile în care în Penitenciarul Botoşani sunt închişi peste 1.200 de deţinuţi. „Noi avem obligaţia să analizăm toate cazurile”, a spus judecătorul Florin Cotoi, preşedintele secţiei penale şi totodată purtător de cuvânt în cadrul Tribunalului Botoşani.

În principiu, de revizuirea pedepselor ar urma să beneficieze doar cei condamnaţi pentru infracţiuni care au fost dezincriminate sau deţinuţii condamnaţi definitiv la pedepse mai mari decât cuantumul maxim al sancţiunilor prevăzute pentru acea faptă de noul Cod penal, adică undeva la 180 de cazuri ce vizează infracţiuni de viol, tâlhărie, înşelăciune, furt calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, vătămare corporală sau infracţiuni la Codul silvic. În realitate, însă, deţinuţii cer verificarea situaţiei lor pentru a vedea dacă nu cumva, prin micşorarea pedepselor maxime în cazul unor infracţiuni, ei pot beneficia de pedepse mai uşoare.

Noul Cod penal a intrat în vigoare pe 1 februarie, iar de atunci, din Penitenciarul Botoşani, au fost eliberaţi şapte deţinuţi, alţi nouă beneficiind de reducerea pedepselor.

Sursa: Monitorul de Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *