Internări în spitale doar după epuizarea resurselor diagnostice, potrivit pachetului de bază din sănătate

bolnavi in saloane noiMinisterul Sănătăţii vrea să elimine internărilor nejustificate din spitale. Ministrul Eugen Nicolaescu le-a transmis, joi, directorilor de spitale că în internare continuă trebuie să ajungă acele cazuri care nu pot fi rezolvate la celelalte nivele de asistență – în ambulatoriul de specialitate sau în spitalizare de zi. El a spus că prin pachetul de bază sunt introduse prevederi legale care să consfințească aceste principii.

Avem în vedere mai multă ordine în sistem și mai multă predictibilitate prin definirea clară a criteriilor de spitalizare, pe fiecare tip de spitalizare”, a spus Nicolaescu în videoconferinţa cu şefii din teritoriu.

like facebook

 Astfel, pachetul de bază definește trei modalități de acordare a asistenței medicale spitalicești și criteriile precise pentru fiecare din ele, respectiv  spitalizarea de zi – maxim 12 ore,   spitalizare continuă care poate fi:  de o zi – între 12 și 24 de ore şi   peste 24 de ore

Vorbim de asemenea despre prevenirea spitalizărilor evitabile – cu excepția urgențelor, spitalul trebuie să devină ultima poartă de acces în sistem, doar pentru cazurile care nu pot fi rezolvate la celelalte nivele de asistență.  În pachetul de bază se prevede clar faptul că decizia de internare trebuie să țină cont de epuizarea resurselor diagnostice și terapeutice din celelalte domenii de asistență”, a mai spus Nicolaescu. Pachetul de bazp va fi introdus cel mai probabil din luna aprilie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *