Constantin Cuciureanu, condamnat in afacerea cu cupoane agricole

Acuzat de inşelăciune in afacerea cupoanelor agricole, Constantin Cuciureanu a fost condamnat de Tribunalul Botoşani la doi ani inchisoare cu suspendare, deşi legea pedepseşte astfel de fapte cu inchisoare de la trei la 15 ani. Pe lingă aceasta, insă, Cuciureanu va trebui să plătească către Ministerul Finanţelor, in solidar cu firma Pro Iris, suma de 1,2 miliarde lei vechi, ce reprezintă valoarea despăgubirilor civile, precum şi 70 de milioane de lei vechi drept cheltuieli judiciare. Pronunţată vinerea trecută, sentinţa nu este definitivă.

Afacerea in urma căreia Cuciureanu a fost acuzat de inşelăciune in dauna statului s-a derulat in intervalul aprilie-mai 2000. Atunci, spun anchetatorii, controversatul afacerist a cumpărat de pe piaţa neagră 42.000 de cupoane agricole, pe care le-a decontat la agenţia BCR Săveni, primind in schimb aproape 4,2 miliarde de lei vechi. Pentru a ridica suma, el a susţinut că ar fi livrat săminţă de lucernă către agricultorii particulari. Pentru a fi mai convingător, el a depus şi citeva facturi fiscale, care s-au dovedit a fi false. Ulterior, pentru a i se pierde urma, firma a fost vindută unei femei din Republica Moldova, care a susţinut că a pierdut documentele. Escrocheria a ieşit totuşi la iveală un an mai tirziu.

Trei ani le-au trebuit poliţiştilor şi procurorilor să ancheteze cazul, iar in martie 2004, controversatul afacerist a fost trimis in judecată pentru inşelăciune, fals şi uz de fals, prejudiciul iniţial fiind estimat la 1,4 miliarde de lei vechi.

Traseul urmat de dosar a fost unul extrem de sinuos. Mai intii, dosarul a fost inaintat spre soluţionare Judecătoriei Botoşani, dar, după doi ani de procese, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că prejudiciul ar fi intreaga valoare a cupoanelor decontate. Aşa se face că prejudiciul a fost reevaluat, iar dosarul declinat in favoarea Tribunalului. Şi aici au urmat alte expertize şi contestaţii, dar in final Cuciureanu a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

"Practic din februarie 2007 putem vorbi de o judecare a dosarului, după ce a fost stabilită instanţa competentă, Tribunalul Botoşani", a declarat Rodica Dascălu, purtător de cuvint al Tribunalului Botoşani. Aceasta a adăugat că deşi parcusrul dosarului a fost unul greoi, judecarea acestuia nu a fost complexă in condiţiile in care exista precedent.

Afaceristul este judecat şi in alte dosare

In ciuda acestei sentinţe, procurorii nu au precizat dacă vor face uz de căile de atac. "Decizia nu imi aparţine. Aceasta va fi luată de procurorii Secţiei judiciare, in cadrul şedinţei săptăminale", a precizat Cristian Popovici, prim-procurorul Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani.

Afacerea cupoanelor agricole nu este singurul dosar in care Cuciureanu este judecat. Dosarul "Locomotiva", in care acesta este acuzat că a ţepuit societatea Petrom, se află pe rolul Curţii de Apel Craiova. In plus, in dosarul privind falimentul Moldopan, Cuciureanu trebuie să plătească către Fisc 42 de miliarde de lei vechi. De asemenea, pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe cauze legate de cazul Comaliment