Muzeograful Gheorghe Median iese la pensie după o activitate prodigioasă la Muzeul de Istorie

gheorghe medianMuzeograful Gheorghe Median va părăsi, anul acesta, instituţia pentru care a lucrat peste patru decenii de viaţă, pentru că va ieşi la pensie. Activitatea cunoscutului om de cultură al Botoşanilor se remarcă mai ales prin nu mai puţin de 100 de expoziţii dedicate oraşului care l-a adoptat, căci Gheorghe Median este născut în localitatea Nucşoara de Jos de pa Valea Prahovei.

like facebook

 

Median a organizat la Botoşani cele mai multe expoziţii cu tematică locală, astfel cei interesaţi de istoria locului au putut urmări de a lungul timpului expoziţii dedicate străzilor din Botoşani, instituţiilor, clădirilor din Botoşani.

A ajuns să lucreze la Botoşani prin repartiţie după absolvirea Facultăţii de Istorie şi Filosofie de la Iaşi în anul 1972. Dar Botoşaniul l-a atras prin istoria sa locală pe care azi o cunoaşte ca-n palmă. „Îmi iubesc satul natal, care se numește Nucșoara de jos, dar cea mai mare parte a vieții mele am petrecut-o la Botoșani, pentru că am plecat de foarte devreme de acasă, am făcut liceul la Ploiești, apoi am făcut studiile universitare la Iali și de la 23 de ani, de când am terminat facultatea și până acum, sunt cetățean cu acte n regulă al municipiului Botoșani pe care, datorită meseriei pe care o fac, cea de muzeograf, îl cunosc în amănuntele lui și pe care îl iubesc tocmai pentru că îl cunosc atât de bine”, a spus Gheorghe Median, muzeograf.

Este un mare iubitor al personalităţii lui Nicolae Iorga, avînd  câştigat în 2006, chiar şi Premiul Naţional Nicolae Iorga, pentru cartea „Nicolae Iorga şi Botoşani-legaturi epistolare”.

Un interviu interesant cu muzeograful Gheorghe Median despre semnificaţia zilelor de 1 decembrie şi 24 ianuarie pentru istoria românilor, despre modul în care se se săvârşesc orele de istorie şi cum le vede cunoscutul om de cultură al Botoşanilor,despre modul în care ar trebui sărbătorite marile zile ale poporului român şi nu numai puteţi citi în noul număr al ziarului Buzz (23), publicaţia realizată scrisă la Botoşani de copii pentru copii, părinţi şi bunici care se găseşte la chioşcuri.

Tot anul acesta va ieşi la pensie şi directorul Muzeului Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan.

5 thoughts on “Muzeograful Gheorghe Median iese la pensie după o activitate prodigioasă la Muzeul de Istorie

  1. Cu adevarat amprenta activitatii domnului profesor Median va ramane mereu in viata Botosanilor! Pentru tot ce a facut ce a facut aici, se cuvine sa ne scoatem palaria si sa ne inclinam. Va multumim,va respectam,va pretuim! Sa traiti sanatos si bucuros in urmatoarea suta de ani! Doamne ajuta!
    P.S. Ar fi normal si cat se poate de logic, ca profesorul Median sa fie urmatorul cetatean de onoare al orasului.

  2. Opiniile mele sunt impartite.Pe de o parte, ma bucur ca ati ajuns la virsta aceasta si ca aveti un palmares demn de invidiat. Pe de alta parte, resimt o mare parere de rau ca nu veti mai fi la Muzeul judetean. Desigur, se vor gasi multi sa spuna ca Botosaniul are multi istorici si ca acest gol va fi repede umplut. Eu spun ca nu, nu imediat, motivat de faptul ca multora le lipseste un ceva foarte important: pasiunea, patriotismul si responsabilitatea.
    Oricum, va doresc viata lunga, cu sanatate si impliniri.

  3. Pentru deosebitul om de cultura GHEORGHE MEDIAN, cu tot respectul, cele mai frumoase urari de sanatate si de viata implinita; sunt convins ca, in pofida iesirii la pensie, domnia sa inca mai are foarte multe de spus si nu se va retrage din viata publica. Aceleasi lucruri frumoase le doresc tuturor celor implicati in actiuni cu impact in randul comunitatii iubitorilor de evenimente culturale aparte, astazi, 26.01.2014, cu ocazia lansarii cartii poetei MARIA BACIU.

  4. Profesorul Median chiar daca nu este nascut in Botosani este mai botosanean decit multi nascuti in acest oras moldav.Domnia sa prin iesirea la pensie , lasa un gol mare in viata culturala a acestui colt de tara,sper ca acei tineri care vor veni sa profeseze aceasta nobila meserie au un exemplu viu de performanta si indemnul -invatati,invatati si iar invatati- ,facultatea nu va da decit cheile de la biblioteca ,nimic mai mult.
    Domnule Profesor,va urez multa sanatate si ma inclin in semn de pretuire pentru tot ce-ati facut pentru comunitatea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *