Explozie a numarului de cazuri de diabet din judet

Cei doar patru medici specialişti diabetologi din judeţul sunt aproape sufocaţi de cei peste 8.200 de botoşăneni diagnosticaţi cu diferite forme de diabet. Comparativ cu anul 2000, evidenţele acestora conţin un număr mai mult decit dublu de pacienţi. Din 2006, insă, cifrele cresc cu peste 1.000 de la un an la altul, ajungind de la 7.100, in urmă cu doi ani, la 8.200, in 2007. Deşi specialiştii spun că printre explicaţii figurează adresabilitatea mai mare la medici şi controalele mai riguroase, paradoxal această "grijă" pentru sănătate arată că botoşănenii au tot mai puţin grijă de sănătatea lor, de modul de viaţă, alimentaţie şi stres.
Unul din aspectele care ingrijorează este numărul in creştere al deceselor. In ciuda medicaţiei tot mai performante in domeniu, bolnavii care nu respectă regimul de viaţă impus de medic sau suferă de afecţiuni secundare au ingroşat numărul deceselor din ultimii ani. "Nu putem spune cu exactitate grupele de virstă, insă in mod cert, in 2007 s-a inregistrat un număr aproape dublu de decese faţă de 2006. Din fericire nu am inregistrat astfel de cazuri in rindul copiilor pină la 14 ani. La fel şi complicaţiile cauzate de diabet inregistrează un număr foarte mare in special in cazul retinopatiilor, peste 2.500, şi accidentele vasculare, peste 2.100, din totalul de 8.231 de pacienţi", a precizat Dumitriţa Mihailovici, medicul coordonator al programelor de sănătate in cadrul Autorităţii de Sănătate Publică. Comparativ cu 2006, cind au fost luaţi in evidenţă peste 900 de bolnavi, anul trecut nu mai puţin de 1.722 de cazuri noi au intrat in atenţia celor patru medici specialişti diabetologi.

In evidenţele medicilor figurează şi 20 de copii

De la an la an diabetul se extinde şi in rindul tinerilor, peste 20 de copii pină in 14 ani şi peste 100 intre 14 şi 18 ani fiind diagnosticaţi cu diabet. Ceea ce a surprins, insă, pe medicii botoşăneni a fost un caz descoperit recent, care pare a fi cel mai tinăr in ţară la ora actuală. "Douăzeci nu este o cifră foarte mare de copii bolnavi de diabet, raportat la populaţia judeţului nostru. Pot, insă, să vă spun că diabetul apare in ultimul timp la virste din ce in ce mai mici şi chiar fără explicaţii logice, părinţii fiind perfect sănătoşi. Chiar avem un caz, un copil de numai doi ani şi jumătate diagnosticat in clinica din Iaşi cu diabet", a mai spus Dumitriţa Mihailovici. Copilul este cu siguranţă cel mai tinăr pacient cu această formă de boală din judeţ, medicii specialişti spunind că nu au mai cunoscut in literatura de specialitate un caz la o virstă mai mică. Mai mult, medicii spun că cei peste 20 de copii care se află anual in evidenţele cu diabetici nu au, in general, pe linia genetică astfel de cazuri in familie