Botoşănenii care lucrează în grupa I de muncă vor să iasă mai devreme la pensie

Ghiseu Casa Judeteană de Pensii Botoşani
Ghiseu Casa Judeteană de Pensii Botoşani

Zeci de botoşăneni care lucrează în grupa I de muncă au depus cereri la Casa Judeteana de Pensii pentru a putea ieşi mai devreme la pensie. Persoanele care au avut mai mult de şase ani lucraţi în condiţii dificile, respectiv cu grupa I de muncă, pot beneficia de reducerea semnificativă a vârstei la care se pot pensiona, ca urmare a modificării Legii pensiilor. Potrivit reprezentanţilor CJP, beneficiază de această prevedere legală doar cei care se pensionează de acum înainte. Nu se încadrează în noile prevederi persoanele deja pensionate.

like facebookCei care fac dovada ca au lucrat in astfel de conditii vor beneficia de o reducere de trei ani a varstei standard de pensionare pentru fiecare sase ani munciti in grupa I. In consecinta, cei care au muncit zece ani, de exemplu, in aceasta grupa, vor beneficia de o reducere cu cinci ani a varstei de pensionare, cei cu 15 ani in grupa I ies la pensie cu sapte ani mai devreme, iar cei cu o vechime de 26 de ani de munca in conditii speciale se vor pensiona cu 15 ani mai devreme fata de varsta standard care, in prezent, este de 59,5 ani la femei, respectiv de 64,5 ani la barbati.

De la începutul lunii şi până acum au depus cereri 43 de persoane pe Legea 380 din 2013 privind grupa I de muncă.

Oamenii solicită încadrarea în grupa I de muncă, cu bonitate financiară de 0,5% la punctajul mediu anual pe care o primeau şi înainte, însă acum primesc în plus reducere la vârsta standard de pensionare. Înainte era cuplată grupa I cu grupa II-a. Cred că în judeţul nostru nu vor fi prea multe cereri, comparativ cu alte judeţe care au avut platforme industriale mari şi chimice„, a declarat Marius Budăi, directorul CJP Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *