Îngrijorător! Sistemul sanitar din Botoşani cheltuie de trei ori mai mult decât colectează

bolnaviSistemul sanitar din judeţul Botoşani se află într-o situaţie extrem de îngrijorătoare. El consumă lunar sume de cel puţin trei ori mai mari decât colectează la bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Pe fondul numărului mic de salariaţi din judeţ, dar şi al nivelului scăzut al salariilor, statul încasează din Botoşani, la Fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate, doar aproximativ 10 milioane de lei, din care- potrivit normelor- doar 60% rămân în judeţ, iar restul de 40% este gestionat la nivel central.

Suma este extrem de mică, în condiţiile în care cheltuielile lunare totale pentru asigurarea serviciilor medicale (spitale, medici de familie, farmacii) depăşeşte 20 de milioane de lei,.

like facebookSpre exemplu, în primele nouă luni din 2013, veniturile încasate din judeţ din contribuţii de asigurări sociale de sănătate au fost de 92.281.000 lei (20,5 milioane de euro, din care 55.369.000 lei (12,3 milioane de euro) au rămas la dispoziţia Casei de Asigurări de Sănătate.

În acelaşi interval, sistemul sanitar din Botoşani a avut nevoie, pentru a funcţiona, de 191.804.000 lei (42,6 milioane de euro), adică de cel puţin trei ori mai mult decât sumele de care dispunea.

Astfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost nevoită să aloce pentru echilibrarea bugetului nu mai puţin de 136.425.000 lei, ceea ce ar însemna 30,3 milioane de euro.

One thought on “Îngrijorător! Sistemul sanitar din Botoşani cheltuie de trei ori mai mult decât colectează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *