Fermierii primesc finanţare pentru instalaţii de răcire a laptelui

vaciMinisterul Agriculturii si Dezvoltării Rurale acordă ajutoare de minimis producătorilor agricoli în vederea achizitionarii de tancuri noi de racire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri/comunã.

Dat fiind intrarea în vigoare, de la începutul acestui an, a normelor care nu mai permit comercializarea laptelui crud decât cu îndeplinirea unor norme sanitar veterinare, asociatiile de crescători de vaci constituite la nivelul comunelor pot beneficia de un ajutor de minimis pentru acizitionarea de tancuri de răcire a laptelui.

De altfel, aceasta este si una din conditiile ca producãtorii să-si poatã vinde la piată laptele proaspăt, alături de obligativitatea ca mulgerea să se facă mecanic, cu mulgătoare. Acest ajutor de minimis se acordă pentru achizitionarea de tancuri noi de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună, cuantumul sprijinului financiar fiind de maxim 5000 euro pentru fiecare formă asociativă. Sprijinul financiar este acordat este pentru achizitionarea utilajului, dar acoperă si costurile aferente instalării tancului, instruirii necesare, precum si asigurarea service-ului pentru o perioadã de 12 luni de la instalare.

Beneficiarii acestui ajutor de minims pot fi crescãtorii de vaci care detin până la 5 capete si sunt organizati într-o singurã formă asociativă la nivel de comună, respectiv în asociatii ale crescătorilor de animale cu minim 3 membri înscrisi. Pentru a beneficia de acest ajutor de minimis, trebuie să fie mentionat, atât în actul constitutiv, cât si în statutul asociatiei, a scopului de achizitionare de tancuri noi de răcire a laptelui.

Cadrul legal ce reglementează acest ajutor este H.G. NR.859 / 2013, iar persoanele interesate, crescători de vaci constituiti în asociatii, se pot adresa pentru relatii suplimentare la Directia Judeteană pentru Agricultură BOTOSANI.

Sursa: comunicat presă Direcţia Agricolă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *