Poetul Ion Mureşan a intrat în posesia Premiului naţional Mihai Eminescu

premiu national mihai eminescu botosaniÎn cadrul galei dedicate Zilelor Eminescu, s-a desemnat şi câştigătorul marelui premiu Opera Omnia. Scriitorul Ion Mureşan a fost premiat de academicianul Nicolae Manolescu şi de primarul Ovidiu Portariuc.

Preşedintele juriului, Nicoale Manolescu a ţinut un discurs laudator la adresa laureatului premiului pentru anul 2013, menţionând ironic că a aflat de la televizor cine a câştigat.

” Am venit nepregătit pentru că nu am ştiut cine a luat premiul. Am constat astăzi, că toată lumea ştia, iar eu habar nu aveam. Nu am apucat să mă gândesc  ce o să spun despre Mureşan, presupun, din moment ce a luat premiul, că este un poet de valoare, chiar de mare valoare. M-am uitat în urmă şi am văzut că juriul, alcătuit aproape de fiecare dată din aceeaşi critici, a acordat până acum fără greş aceste titluri.  Ion Mureşan este un poet pe cât de serios pe atât de econom cu poezia lui, nu a scris zeci de volume”, a declarat Nicolae Manolescu.

Ion Mureşan a primit un premiu de 20.000 de lei şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

” Premiul naţional de la Botoşani este un legitimaţie de grup. Ai luat premiul, primeşti legitimaţia clubului de elită al poeziei de astăzi, poţi să te consideri în şiragul poeţilor mari ai ultimilor 50 de ani”, a spus Ion Mureşan după intrarea în posesie a premiului.

Premiul naţional de poezie Mihai Eminescu  Opus Primum a fost acordat poetului Ştefan Baghiu, pentru volumul „Spre sud la Lăceni”

 

nicolae manolescu premiu national mihai eminescu botosanidecernare premiu mihai eminescu botosanipremiu national mihai eminescu botosanipremiu national mihai eminescu botosani1premiu national mihai eminescu botosanipremiu national mihai eminescu botosani1premiu national mihai eminescu botosani2ion muresan premiu national mihai eminescu botosani

 

7 thoughts on “Poetul Ion Mureşan a intrat în posesia Premiului naţional Mihai Eminescu

  1. parerea mea e ca marele laureat a avut o problema cand a cazut dupa ce a a iesit de pe scena in bratele lui manolescu si l-a ajutat gellu dorian sa coboare treptele

  2. …Fragment din interviul acordat de catre scriitorul Emilian Marcu lui Virgil Diaconu in „Cafeneaua literara”:

    Intrebare: Este lista lui Manolescu singura care propune ierarhii false?

    Tot la fel se procedează şi cu Premiul Eminescu de la Botoşani unde, pe lângă poeţi importanţi, au beneficiat de acest premiu şi pseudopoeţi sau inşi mai mult decât modeşti la acest capitol.
    Eminescu, la Botoşani, a fost privatizat şi trecut în proprietate personală de o gaşcă de aşa-zişi poeţi, fiind exploatat la maximum. Pe hlamida Poetului poposesc tot felul de hultani, mai aproape de ciori decât de vulturi, şi ciugulesc parcă din colivă. Iar, când e nevoie să ia atitudine împotriva detractorilor, se fac a nu fi acasă şi a nu auzi cele spuse de chiar colegii lor de cumetrii literare.
    Asta e o tehnică foarte cunoscută de a jupui fonduri de la Guvern sau de la Uniune. Dacă nu eşti cu noi, nu eşti scriitor – este deviza după care se jupoaie cu maximă rapacitate tot. Ei ştiu să jupoaie oaia, nu să o tundă!
    …Ştiu că îmi voi ridica în cap toţi fanaticii lui susţinători, dar poate că odată şi odată tot trebuie să spună cineva ceea ce crede despre premii şi mai ales despre premianţi!

  3. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    DOM PRIMAR SE AUDE???DACA FACEM REFERENDUM LA FOTBAL SA FACEM SI LA BANII DATI DE POMANA LA EMINESCU!!!!!!!!!

  4. Presa, primarul si cu laureatul sa clarifice daca e adevarat sau nu ca noul cetatean de onoare a colaborat cu securitatea asa cum scrie in publicatii. Ca poate e o pacaleala sa vezi!

  5. În revista citată, Al. Florin Ţene,- membru corespondent al Academiei Americană Română, fondator în 2006 a Ligii Scriitorilor Români, preşedinte al ei, cu 32 filiale, din care 12 în străinătate şi 17 reviste (13 pe hârtie), fost lucrător la TRIBUNA, unde printre informatorii securităţii s-a numărat şi Ion Mureşan,- semnează articolul cu titlul amintit.

    Cel care a fost distins acum cu Premiul „Mihai Eminescu”, conform adeverinţei nr. 962 din 14 aprilie 2011, eliberată de CNSAS, a fost recrutat de securitate în anul 1973 cu scopul de a reclama colegii din cercurile studenţeşti şi pe cei din Cenaclul „Lucian Blaga”, el având numele conspirativ de „Eugen”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *