De saptamana trecuta SC Locativa SA, care administreaza majoritatea cladirilor din zona Centrului Vechi atrecut la marcarea cu bulina rosie a celor care sunt in pericol de prabusire, informeaza Tele M. Aceasta este o masura impusa de lege care trebuia aplicata chiar mai de mult.
"Saptamana trecuta unitatea a reusit sa, 21 de cladiri sa le pictam cu bulina rosie, numarul de cladiri este de 78, in cursul saptamanii viitoare probabil ca vom mai completa acest lucru", a declarat directorul Locativa, Florinel Gornea.
Chiriasii si proprietarii din zona spun ca stau in permanenta cu frica, fiind constienti ca locuintele lor se pot prabusi in orice moment. Dar s-au obisnut cumva, mai ales ca nici nu au o vreo posibilitate de a se muta.
Majoritatea cladirilor din zona centrului vechi sunt construite in urma cu peste 100 de ani si din cauza starii in care se afla s-ar prabusi la un cutremur mai serios.
"Aceasta masura trebuia pusa in aplicare cu multi ani in urma. Aceste cladiri sunt construite in jurul anilor 1800 si sistemul constructiv este precar, caramida, cu un liant care pe vremea aia nu era mortar de ciment, un liant pe baza de var, nu sunt calculate la un grad seismic ridicat. Daca vreti asa o parere as spune fereasca Dumnezeu, un cutremur de circa cinci grade va fi jale", a afirmat Ioan Ciobanu, inspector sef Inspectia in Constructii.
17 din cladirile aflate in centrul vechi vor intra in curand intr-un program de reabilitare, ele fiind prinse intr-un program mai amplu, cu finantare externa. valoarea acvestuia este de peste sapte milioane de euro insa procedurile s-au
desfasurat greoi, abia in urma cu cateva zile fiind adjudecata firma care va face lucrarile.
Pe 4 martie, se implinesc 31 de ani de la cutremurul din 1977, iar bulinele aparute in centrul vechi parca vin sa ne reaminteasca de acel moment tragic pentru Romania.