Sute de infractori din Botoşani scapă, de la 1 februarie, de condamnare

infractor retinut de politieŞoferii care dau cu maşina peste pietoni, dar şi indivizii care încalcă dreptul de proprietate al vecinilor nu vor mai răspunde penal pentru faptele lor. Guvernul Ponta modifică, de la 1 februarie 2014, Codul Penal, lăsând în libertate sute de infractori din Botoşani, dar şi fără pedeapsă pe toţi cei care fac astfel de infracţiuni. Noul Cod Penal dezincriminează fapte precum vătămarea corporală din culpă sau tulburarea de posesie.

Acelaşi Cod Penal diminuează mult limitele pedepselor pentru anumite infracţiuni, astfel încât cei care le săvârşesc vor scăpa de închisoare. Este cazul infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, furt, furt calificat sau denunţare calomnioasă ale căror limite maxime vor de până la trei ani de închisoare, ceea ce va permite instanţei să nu îi poată trage la răspundere.

Efectele negative ale noului Cod Penal vor fi resimţite din prima zi a aplicării acestuia. Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, dar şi parchetele locale din subordine vor fi obligate să dispună neînceperea urmării penale în cazul a 226 de dosare în care inculpaţii erau acuzaţi de vătămare corporală sau tulburare de posesie, ca urmare a dezincriminării acestor fapte.

De asemenea, infractorii din alte 18 dosare cu fapte grave de genul furturilor, înşelăciunilor, abuzurilor în serviciu sau falsului intelectural vor scăpa basma curată, ca urmare a prespcripţiei răspunderii penale.

 

Codul Penal va lovi cel mai tare în victimele accidentelor rutiere. Dacă acestea vor fi lovite pe trecerea de pietoni şi vor fi internate în spital, ele nu vor putea cere tragerea la răspundere a şoferilor decât pe cale civilă.

Potrivit noilor prevederi, la vătămarea corporală autorii sunt traşi la răspundere penal, doar dacă vitimile au nevoie de mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale. Până acum, aceştia erau cercetaţi sub aspectul săvârşirii acestei infracţiuni, dacă victima avea nevoie de mai mult de zece zile de îngrijiri medicale.

La nivelul judeţului Botoşani erau în lucru, la 31 decembrie 2013, 5.996 de dosare cu autori cunoscuţi, iar dintre aceştia 244 scapă de pedepse, ca urmare a dezincriminării faptelor sau prescrierii răspunderii penale.

Pe lângă această analiză, procurorii mai au în lucru şi o situaţie cu dosarele în care autorii faptelor sunt necunoscuţi. La nivelul judeţului numărul acestor dosare ajunge la 4.839, din care 4.383 sunt sub supraveghere, fiind în general infracţiuni de furt, iar nouă dosare sunt instrumentate direct de procurori, fiind vorba de infracţiuni mai grave, cum ar fi omoruri.

2 thoughts on “Sute de infractori din Botoşani scapă, de la 1 februarie, de condamnare

  1. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Deci sa ne luam pusca fratilor. Daca statul nu ne apara, ne vom apara noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *